"ABD'nin asker ve ağır silah göndermesi kararı güvenliğimizi artıracak"

"ABD'nin asker ve ağır silah göndermesi kararı güvenliğimizi artıracak"

Litvanya Dışişleri Bakanı Linkevicius:- "Alınan karar güvenliğimizi artıracak. Ayrıca bize meydan okumak isteyenler için somut bir argüman sağlar"- "Avrupa, Rusya’nın komşu ülkelere karşı yürüttüğü saldırgan tavırları kabul etmemeli"

VİLNİUS (AA) - RUSTAM MİKAYİLİ - Litvanya Dışişleri Bakanı Linas Linkevicius, ABD'nin Baltık ülkelerine asker ve ağır silah göndermesiyle güvenliklerinin artacağını, ancak diğer bölge ülkelerine kıyasla ülkesinin daha fazla ekipman ihtiyaçları olduğunu söyledi.

Linkevicius, Rusya ile Baltık ülkeleri arasındaki gerilimi, ABD’nin bölgeye asker ve ağır silah gönderme kararı ve bölgedeki jeopolitik değişiklik hakkında AA'ya açıklamalarda bulundu.

ABD’nin bölgeye asker ve ağır silah gönderme kararını memnuniyetle karşıladıklarını belirten Linkevicius, "Alınan karar güvenliğimizi artıracak. Ayrıca bize meydan okumak isteyenler için somut bir argüman sağlar. Halkımızın refahı  ve güvenliğini garanti altına almak için daha ciddi çaba sarf etmeliyiz" diye konuştu.

Linkevicius, ABD’nin Doğu ve Orta Avrupa ülkelerine 1 milyar dolarlık yardım yapacağını hatırlatarak, Litvanya'ya düşen payın yeterli olmadığını savundu.

Ülkesine daha fazla askeri ekipman konuşlandırılmasını birkaç kere belirttiklerini anlatan Linkevicius, Litvanya'nın durumunun Avrupa Birliği (AB) ve NATO üyesi olduğu için Ukrayna, Moldova ve Gürcistan’dan daha farklı olduğunu kaydetti.

Linkevicius, "Avrupa, Rusya’nın komşu ülkelere karşı yürüttüğü saldırgan tavırları kabul etmemeli. Sadece Litvanya değil, diğer ülkeler de aynı şekilde endişe duymalıdır. Uluslararası toplum ise yaşananları çok ciddiye almak zorunda" dedi. 

Rusya’nın 2008’de Gürcistan'ı işgal ettiğini hatırlatan Linkevicius, bu tür olayların tekrar yaşanmaması için gereken önlemlerin alınması gerektiğini söyledi.

- "Ayrılıkçıların askeri ekipmanı, Avrupa ülkelerinden güçlü" 

Linkevicius, Batı'ya Ukrayna'ya ekonomik, siyasi, askeri destek sağlama çağrısında bulunarak, "Rusya tarafından ayrılıkçı güçlere veya başka terörist gruplara sağlanan askeri ekipman, bazı Avrupa ülkelerinin ordularından daha donanımlı. Rusya, onlara sınırdan ağır silah yardımı yapıyor" ifadelerini kullandı.

Kırım'ı ilhak ettiği için Batı ile ilişkileri gerilen ve Ukrayna'nın doğusunda hükümet güçlerine karşı savaşan ayrılıkçılara destek vermekle suçlanan Rusya, Baltık ülkeleri ve özellikle Litvanya ile siyasi ve ekonomik açıdan gerilim yaşıyor.

ABD Savunma Bakanlığı, Rusya'nın Kırım'ı ilhakı ve Ukrayna'nın doğusundaki gelişmelerin ardından Doğu ve Orta Avrupa ülkelerine asker ve askeri teçhizat yardımı yapacağını açıklamıştı. 

Litvanya başta olmak üzere Baltık ülkeleri, ABD’den gelecek asker ve ağır silahlarla ordusunu güçlendirmeyi amaçlıyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı