ABD'li büyük şirketlerin kar ve geliri ilk çeyrekte arttı

ABD'li büyük şirketlerin kar ve geliri ilk çeyrekte arttı

ABD'li 29 dev şirketin toplam net karı bu yılın ilk 3 ayında 2016'nın aynı dönemine göre yüzde 36,5 artarak 86,8 milyar dolara yükseldi- Geçen yılın ilk çeyreğinde 510,1 milyar dolar olan 29 dev firmanın geliri, 2017'nin aynı döneminde yüzde 11,8 artışla

NEW YORK (AA) - ÖVÜNÇ KUTLU - Dünya devi ABD'li büyük şirketlerin bu yılın ilk çeyreğindeki toplam net kar ve gelirleri, geçen yılın aynı dönemine göre artış kaydetti.

AA muhabirinin toplam 29 Amerikalı finans, teknoloji ve enerji firmalarının bilançolarından derlediği verilere göre, söz konusu şirketlerin toplam net karı bu yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 36,5 artışla 86,8 milyar dolara ulaştı. Bu şirketler geçen yılın ilk çeyreğinde toplam 63,6 milyar dolar net kar açıklamıştı.

Ayrıca, geçen yılın ilk çeyreğinde toplam 510,1 milyar dolar gelir elde eden 30 firmanın geliri de yüzde 11,8 yükselerek bu yılın aynı döneminde 570,1 milyar dolara yükseldi.


- Finans ve bankacılık devlerinin karı yüzde 23 arttı


ABD merkezli uluslararası yatırım ve finans bankalarından JP Morgan Chase, Citigroup, Wells Fargo, Bank of America, Goldman Sachs ve Morgan Stanley'nin 2017 ilk çeyreğindeki toplam net karı, geçen yılın aynı dönemine göre, yüzde 23 artarak 24,6 milyar dolar oldu. Bu bankalar geçen yılın ocak-mart döneminde toplam 20 milyar dolar net kar açıklamıştı.

Söz konusu 6 bankanın toplam geliri de aynı dönemde, yüzde 8,2 artış kaydederek 97,7 milyar dolardan 105,7 milyar dolara ulaştı.

Bu 6 bankanın içinde, yıldan yıla net karı en büyük oranda artış gösteren yüzde 81,5 ile Bank of America olurken, Goldman Sachs de yüzde 26,6 ile yıldan yıla gelirinde en büyük yükseliş gösteren kuruluş oldu.

ABD'deki yatırım ve finans bankalarının arasında bu yılın ilk çeyreğinde en büyük net kar ve geliri elde eden JPMorgan Chase oldu. Ocak-mart döneminde JPMorgan Chase'in net karı 6,45 milyar dolar, geliri 25,6 milyar dolar olarak gerçekleşti.


- Teknoloji şirketlerinin geliri yüzde 7,9 yükseldi


ABD'nin teknoloji sektöründe faaliyet gösteren büyük firmaların net kar ve gelirleri de bu yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre artış gösterdi.

Apple, IBM, Yahoo, Netflix, eBay, Twitter, Google ve ana kuruluşu Alphabet, Microsoft, Amazon, Intel, Facebook, Verizon, AT&T ve Comcast'in bu yılın ilk çeyreğindeki toplam net karı geçen yılın aynı döneminde göre yüzde 19 artışla 43 milyar dolardan 51,2 milyar dolara yükseldi.

Bu 15 firmanın toplam geliri de aynı dönemde yüzde 7,9'luk artışla 294,4 milyar dolardan 317,8 milyar dolara yükseldi.

Söz konusu 15 şirketin arasında yıldan yıla en büyük net kar ve gelir artışı gösteren Facebook oldu. Sosyal medya devinin bu yılın ocak-mart döneminde net karı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 76 yükselirken, geliri yüzde 49 arttı.

Teknoloji firmaları arasında ocak-mart döneminde en büyük net kar ve geliri yakalayan Apple oldu. Dünyada piyasa değeri en büyük şirket olan Apple, bu yılın ilk üç ayında 11 milyar dolar net kar, 52,9 milyar dolar da gelir elde etti.


- Enerji devlerinin geliri yüzde 24 arttı


ABD'li enerji devlerinden ExxonMobil, Chevron, ConocoPhillips, Halliburton, Schlumberger, Baker Hughes, General Electric ve Kinder Morgan'ın toplam net karı geçen yılın ocak-mart döneminde 600 milyon dolarken, bu yılın ilk çeyreğinde 11 milyar dolara yükseldi.

Söz konusu 8 enerji şirketinin bu yılın ilk çeyreğindeki geliri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 24,2 artışla 146,6 milyar dolara ulaştı. 2016'nın ilk üç ayında bu firmaların toplam geliri 118 milyar dolar olmuştu.

Enerji şirketlerinin içinde yıldan yıla en büyük net kar oranını yakalayan yüzde 122 ile ExxonMobil olurken, Chevron da yüzde 42 ile yıldan yıla en büyük gelir oranındaki artışı gösteren firma oldu.

ABD'nin en büyük enerji firması ExxonMobil, ayrıca, bu yılın ilk çeyreğinde en büyük net karı ve geliri elde eden enerji şirketi oldu. Ocak-mart döneminde ExxonMobil'in net karı 4 milyar dolar, geliri de 63,3 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Böylece, toplam 29 Amerikalı finans, teknoloji ve enerji firmasının arasında bu yılın ilk üç ayında en fazla net karı Apple, en büyük geliri ise ExxonMobil elde etmiş oldu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :