AB'den Türkiye'deki sığınmacılara destek

AB'den Türkiye'deki sığınmacılara destek

AB, Türkiye'deki Suriyeli sığınmacılar için toplam 700 milyon avroluk 2 insani yardım projesi açıkladı

BRÜKSEL (AA) - Avrupa Birliği (AB), Türkiye'deki Suriyeli sığınmacıları desteklemek için 700 milyon avroluk 2 programa onay verdi.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Türkiye'deki Suriyeli sığınmacılar için toplam 700 milyon avro bütçeli 2 insani yardım programına onay verildiğini açıkladı.

Buna göre, Türk Kızılayı ve Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı (WFP) tarafından Türkiye'deki sığınmacılar için yürütülen Sosyal Uyum Yardımı Programı kapsamında dağıtılan Kızılay Kart'lara 650 milyon ilave ödenek sağlanacak. Böylece, kart sahiplerine aylık ödemeler 2019'un ilk aylarına kadar devam edecek. Türkiye'deki sığınmacı çocukların eğitimini desteklemek için koşullu nakit transferi programına da 50 milyon avroluk ek kaynak aktarılacak.

Kamp dışında bulunan Suriye vatandaşları ve İl Göç İdaresi Genel Müdürlüğüne kayıtlı diğer sığınmacılar, "Kızılay Kart" aracılığıyla aile ferdi başına aylık 120 lira nakit yardım alabiliyor. Kart sahibi sığınmacılar, nakit yardım sayesinde en temel ihtiyaçlarını doğrudan temin edebiliyor.

-Süreç

AB, 29 Kasım 2015’te düzenlenen Türkiye-AB Zirvesinde, Türkiye’deki Suriyeli sığınmacılar için 2017 sonuna kadar 3 milyar avroluk fon sağlamayı taahhüt etmişti.

18 Mart’taki zirvede ise bu bütçenin bitmesi durumunda 2018 sonuna kadar 3 milyar avroluk ek fonun hayata geçirilmesi kararlaştırılmıştı. Fonların, Türkiye’deki Suriyeli sığınmacıların sağlık, eğitim, altyapı, gıda ve diğer ihtiyaçları için geliştirilecek projelere harcanması karara bağlanmıştı.

Türkiye, uzun süredir AB'nin Türkiye'deki Suriyeli sığınmacılara yönelik mali yardımını yeterince hızlı aktarmadığını belirtiyor.

Türkiye, dünyada en fazla sayıda sığınmacıya ev sahipliği yapan ülke durumunda bulunuyor

Türkiye'de 3,5 milyonun üzerindeki sığınmacının yaklaşık yarısını çocuklar oluşturuyor. Ayrıca, Türkiye'nin sığınmacılar için harcadığı paranın, sivil toplum kuruluşları ve belediye harcamalarıyla birlikte yaklaşık 25 milyar doları aştığı tahmin ediliyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :