AB'den, HDP'lilerle ilgili açıklama

AB'den, HDP'lilerle ilgili açıklama

AB Komisyonu Sözcülüğü:- "Dün Eş Genel Başkanlar dahil 3 HDP'li milletvekili hakkında alınan tedbirler; TBMM'nin geçen mayıs ayında çok sayıdaki milletvekilinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasına izin veren bir kanunu kabul etmesi ve iki Eş Genel Başkan

BRÜKSEL (AA) - Avrupa Birliği'nden (AB), el yapımı bombanın patlaması sonucu ölen bir MLKP'li teröristin anma etkinliğine katılarak terör propagandası yaptığı suçlamasıyla hapis cezası alan HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'ın milletvekilliğinin düşürülmesi ve diğer Eş Genel Başkan Selahattin Demirtaş'a da Türk milletini ve devletini aşağıladığı gerekçesiyle 5 ay hapis cezası verilmesinin endişeleri artırdığı belirtildi.

AB Komisyonu Sözcülüğünden yapılan açıklamada, dün Eş Genel Başkanlar dahil 3 HDP'li milletvekili hakkında alınan tedbirlerin, TBMM'nin mayıs ayında aldığı bazı milletvekillerinin dokunulmazlıkların kaldırılması kararının ardından dile getirilen endişeleri daha da artırdığı belirtildi.

AB'nin HDP'lilerin gözaltına alınmaları ve tutuklanmalarına da tepki gösterdiği anımsatılan açıklamada, "Demokratik yollarla seçilen tüm siyasi partilerin yasama meclisine tam ve etkin katılımı, Türkiye'nin uluslararası taahhütleri ve aday ülke statüsünün vazgeçilmez bir unsurudur." ifadeleri kullanıldı.

AB'nin Türkiye'de hukukun üstünlüğü, insan haklarına saygı, temel özgürlükler ve parlamenter demokrasiyi zayıflatabilecek gelişmelere ilişkin endişelerini defalarca dile getirdiği ifade edilen açıklamada, AB'nin Avrupa Konseyi ile birlikte durumu yakından takip etmeye ve değerlendirmeye devam edeceği belirtildi.

- HDP'lilerle ilgili kararlar

Yüksekdağ, milletvekili olmadığı 2012 yılında İstanbul'da el yapımı bombanın patlaması sonucu ölen terör örgütü MLKP üyesi 25 yaşındaki Yasemin Çiftçi'nin Adana'daki mezarı başında düzenlenen anma etkinliğine katılmıştı.

Bunun üzerine Yüksekdağ ile birlikte 7 kişi hakkında 'terör örgütü propagandası yaptıkları' iddiasıyla 5 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılmış, Kasım 2013'te sonuçlanadan davada 10'ar ay hapis cezası verilmişti.

Yargıtay 16'ncı Ceza Dairesi, geçen kasım ayında yerel mahkemenin kararını onamış, dün de TBMM hapis cezası kesinleşen Yüksekdağ'ın milletvekilliğini düşürmüştü.

Dün ayrıca, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, yaptığı bir konuşmada "Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti devletini ve devletin kurum ve organlarını aşağıladığı" gerekçesiyle 5 ay hapse çarptırılmıştı.

Diyarbakır'daki terör soruşturması kapsamında hakkında açılan davada verilen tahliye kararına itiraz edilen ve Ankara'da gözaltına alınan HDP Diyarbakır Milletvekili İdris Baluken de dün tutuklanmıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :