AB'den desteklenecek enerji projeleri listesi

AB'den desteklenecek enerji projeleri listesi

AB, enerji altyapısını güçlendirmek amacıyla öncelik verilecek 173 projenin yer aldığı liste yayınladı

BRÜKSEL (AA) - Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Enerji ve İklimden Sorumlu Üyesi Miguel Arias Canete, "Yeni elektrik hatları bağlantıları ve akıllı şebekeler üzerine odaklanmış projeler listesi hazırladık." dedi.

Canete, Brüksel'de AB enerji birliğinin durumuna ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Avrupa'nın enerji dönüşümünün yenilenebilir enerjideki rekor seviyelerdeki artış ve hızla düşen maliyetlerle devam ettiğine dikkati çeken Canete, "Enerji dönüşümünü desteklemek için Avrupa'nın enerji altyapısı da aynı hızda geliştirmesi gerekiyor. Bu nedenle, yeni elektrik hatları bağlantıları ve akıllı şebekeler üzerine odaklanmış projeler listesi hazırladık." diye konuştu.

Canete, temiz enerji altyapısına yönelik bu projelerin, enerji sistemlerini daha sürdürülebilir, rekabetçi ve güvenli hale getirmeyi amaçladığını, Avrupa ekonomilerine önemli katma değer sağlayacağını dile getirdi.

AB'nin öncelik vereceği 173 enerji altyapı projesinin yer aldığı bir liste yayınladıklarına dikkati çeken Canete, bu projelerin 106'sının elektrikle ilgili, 53'ünün de doğalgaz alanında olduğunu söyledi.

Canete, Ortak Çıkar Projeleri olarak adlandırılan listenin, Avrupa enerji altyapısını güçlendirmeyi hedefleyen kilit altyapı yatırımlarını içerdiğini, bu listede yer alan projelerin izin süreçlerinin hızlandığını ve çeşitli AB fonlarından faydalanabileceklerini anlattı.

AB üyesi ülkelerin 2020 yılı sonrası enerji ve iklimle ilgili planlarını tamamlayarak 2018 başında sunmaları çağrısında bulunan Canete, AB Komisyonu tarafından enerjiyle ilgili hazırlanmış düzenlemelere AB Konseyi ve Avrupa Parlamentosu'nun öncelik vermesini istedi.

Yayınlanan Ortak Çıkar Projeleri listesinde, Güney Gaz Koridoru da yer alıyor. Güzey Gaz Koridoru'yla Azerbaycan'da bulunan Şah Deniz 2 sahasında yılda 16 milyar metreküp doğalgaz üretilmesi, bunun 10 milyar metreküpünün Türkiye üzerinden transit geçişle Avrupa pazarlarına ulaştırılması planlanıyor.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :