ABD'den "Libya Merkez Bankası" açıklaması

ABD'den "Libya Merkez Bankası" açıklaması

ABD'nin Trablus Büyükelçiliği, Merkez Bankası başta olmak üzere tüm finans kurumlarını UMH çatısı altında toplanmaya çağırdı

TRABLUS (AA) - ABD'nin Trablus Büyükelçiliği, Libya Merkez Bankası başta olmak üzere tüm finans kurumlarının Fayiz es-Sirac başkanlığındaki Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin (UMH) kontrolünde faaliyet göstermesi çağrısında bulundu.

Libya'daki kriz nedeniyle geçici olarak Tunus'a taşınan ABD'nin Trablus Büyükelçiliğinden yapılan yazılı açıklamada, Libya'nın tek milli bankasının başkent Trablus'ta UMH idaresinde faaliyet gösteren Libya Merkez Bankası olduğu belirtildi.

ABD'nin, Libya Merkez Bankasına, bazı gruplar tarafından saldırı girişiminde bulunulması yönünde endişe taşıdığı kaydedilen açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Fayiz es-Sirac'ın yönetimindeki UMH Başkanlık Konseyinin ABD'ye gönderdiği resmi bildiriye göre, Tobruk merkezli Temsilciler Meclisinin (TM) idaresinde kurulan Merkez Bankasının Müdürü Ali el-Habri, Rusya'da yüklü miktarda Libya banknotlarını basmak üzere uluslararası bir matbaayla anlaşma yapmaya niyetlendi. Trablus merkezli Milli Genel Kongre hükümetine bağlı Merkez Bankası ise ülkedeki kriz nedeniyle nakit sıkıntısını gidermek amacıyla yerli banknotları İngiltere'de bastırdı."

Açıklamada, ABD'nin UMH Başkanlık Konseyi ile hemfikir olduğu gibi basılan söz konusu banknotları da geçersiz sayacağı vurgulanarak, "Bu tür girişimler, Libya para birimine olan güveni ve ekonominin kalkınması için etkin olan Libya Merkez Bankasının gücünü zedeleyecektir." denildi.

Libya'daki çatışmaları sona erdirmek için BM öncülüğünde başlatılan barış görüşmeleri sonucu Trablus ve Tobruk merkezli iki hükümet, 17 Aralık 2015'te Fas'ın Suheyrat kentinde Libya Siyasi Anlaşması'nı imzalamıştı. Anlaşma gereğince Fayiz es-Sirac önderliğinde kurulan Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH), Tobruk Meclisi tarafından veto edilmiş ve güvenoyu alamamıştı. Dokuz kez yapılan güvenoyu görüşmelerinin ardından Sirac, 15 Nisan'da hükümetin başkent Trablus'ta çalışmalarına başladığını bildirmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :