ABD'den Körfez ülkelerine güvence

ABD'den Körfez ülkelerine güvence

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry: "ABD, İran'ın tüm müdahalelerine karşı Körfez ülkelerindeki ortaklarına tam destek sunmaya devam edecektir"

RİYAD (AA) - ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, ülkesinin İran'ın Ortadoğu'da, özellikle Yemen'de, istikrarsızlığa neden olabilecek herhangi bir davranışına göz yummayacağını belirterek, ''ABD, İran'ın tüm müdahalelerine karşı Körfez ülkelerindeki ortaklarına tam destek sunmaya devam edecektir'' dedi.

Kerry, dün Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'daki temasları kapsamında Dışişleri Bakanı Suud el-Faysal ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, ülkesinin İran ile yürütülen nükleer müzakereler kapsamında herhangi bir anlaşmaya varsa bile ABD'nin Tahran'ın Ortadoğu veya herhangi bir bölgede istikrasızlık yaratma politikasıyla mücadele etmeye devam edeceğini söyledi.

Nükleer anlaşmanın İran ile yapılacak büyük bir pazarlığın parçası olmadığını kaydeden Kerry, ''ABD, İran'ın tüm müdahalelerine karşı Körfez ülkelerindeki ortaklarına tam destek sunmaya devam edecektir. İran ile büyük bir pazarlığın arayışı içerisinde değiliz. ABD, İran'ın bölgedeki istikrarsızlık oluşturacak eylemlerine göz yummayacaktır'' dedi.

Kerry, İran ile yürütülen müzakerelerde bu ayın sonuna kadar bir çerçeve anlaşması üzerinde çalıştıklarını söyleyerek, müzakerelerde ilerleme sağladıklarını, ancak çözüm gerektiren ciddi eksiklikler bulunduğunu ifade etti.

Suriye'de devam eden iç savaş konusunda ise Beşşar Esed'in gitmesi gerektiği yönündeki tutumlarının değişmediğini söyledi.

Kaynak:Haber Kaynağı