ABD'den İsrail sürecine tam destek

ABD'den İsrail sürecine tam destek

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Bass:- "Enerji, Türkiye ile stratejik ortaklığımızda önemli bir yere sahip"- "Her şeyin ötesinde, İsrail enerji bakanını, Türkiye enerji bakanı ile burada, iki ülkenin ekonomisine de fayda sağlayacak ortak projeleri tartışıyor g

İSTANBUL (AA) - EBRU ŞENGÜL - ABD'nin Ankara Büyükelçisi John Bass, enerjinin Türkiye ile olan stratejik ortaklıklarında önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, "Herşeyin ötesinde İsrail enerji bakanını, Türkiye enerji bakanı ile burada iki ülkenin ekonomisine de fayda sağlayacak ortak projeleri tartışıyor görmek, enerjinin barış ve istikrarı nasıl teşvik edebildiğini gösteriyor. Bu hedeflere ulaşılmasını güçlü bir şekilde destekliyoruz." dedi.

Anadolu Ajansının Global İletişim Ortağı olduğu 23. Dünya Enerji Kongresi'nde AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Bass, enerjinin herkes için merkezi konumda bulunduğunu söyledi.

Bass, enerjinin stratejik ortaklıklardaki yapıcı etkisine işaret ederek, "Enerji, Türkiye ile olan stratejik ortaklığımızda önemli bir yere sahip. Bu iş birliği, iki ülke için de ekonomik kalkınmayı sağlamak için enerji konusunda iş birliği yapmayı ve tüm NATO üyeleri ve partnerlerinin farklı arz ve kaynak noktalarına ulaşımının garanti edilmesini kapsamaktadır." ifadesini kullandı.

Bu şekilde enerji güvenliğinin sağlanabileceğine inandıklarını vurgulayan Bass, "Pek çok ülkenin, hem üretici hem de petrolün üretilmesi ve dağıtılmasında rol oynayan şirketlerin ve yeni teknoloji alanındaki şirketlerin burada İstanbul'da olması, Türkiye'nin gelecek jenerasyon için ne kadar önemli olduğunu gösteriyor." dedi.

İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz'in kongre kapsamında Türkiye'ye yaptığı ziyarete ve Türkiye ile İsrail arasında inşa edilebilecek muhtemel doğalgaz boru hattı projesine değinen Bass, şunları söyledi:

"Her şeyin ötesinde, İsrail enerji bakanını, Türkiye enerji bakanı ile burada, iki ülkenin ekonomisine de fayda sağlayacak ortak projeleri tartışıyor görmek, enerjinin barış ve istikrarı nasıl teşvik edebildiğini gösteriyor. Bu hedeflere ulaşılmasını güçlü bir şekilde destekliyoruz. Burada sürece dahil olacak şirketlerin, İsrail gazının ticari kapasitesine ilişkin düşüncelerinin ve Avrupa'da bu gaz için bir piyasanın mevcut olup olmadığına bakılmasının önemli olduğunu düşünüyorum."

Bass, projenin uygulanabilirliğinde, arz ve talebin, Avrupa'da ekonomik büyüme hızının, diğer tedarikçilerin mevcudiyetinin ve ürünün ne kadar fiyata getirilebileceğinin bir işlevi olduğunu ifade ederek, "Ancak, en önemli şey böyle bir projenin, burada, pek çok insanla birlikte, detaylarının ve yararlarının konuşuluyor olması." dedi.

- Enerji, Kıbrıs sorununun çözümü için anahtar

Enerji iş birliğinin Kıbrıs sorunun çözümünde de temel bir noktayı oluşturduğunu belirten Bass, Kıbrıs’ta anlaşmaya varılması için devam eden müzakere sürecini güçlü bir şekilde desteklemeye devam ettiklerini kaydetti.

Bass, adada çift bölgeli ve çift toplumlu federal bir devletin kurulması hedefine uygun bir uzlaşmaya varılmasının önemini vurgulayarak, "Eğer bu hedefe ulaşabilirlerse, bu durumda adadaki iki toplum için pek çok fayda ve imkan görüyoruz. Kesinlikle enerji iş birliği, ulaşılabilirliği ve Kıbrıs'ın ekonomik alanında bulunabilecek enerji kaynaklarının kullanımı, bu hedefin anahtar bir parçası olacak." değerlendirmesinde bulundu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :