ABD'den Arjantin'e AMIA saldırısı cevabı

ABD'den Arjantin'e AMIA saldırısı cevabı

ABD yönetimi, İran'la varılan nükleer anlaşmanın 1994'te Arjantin Yahudi Derneği'ne gerçekleştirilen saldırıyla bağlantısı olmakla suçlanan İranlı yetkili hakkında çıkarılan İnterpol’ün kırmızı bültenle arama kararını etkilemeyeceğini açıkladı

ABD, İran'la varılan nükleer anlaşmanın 1994 yılında Buenos Aires'teki Arjantin Yahudi Derneği’ne (AMIA) düzenlenen bombalı saldırıyla bağlantısı olmakla suçlanan eski İran Savunma Bakanı Ahmed Vahidi'nin kırmızı bültenle aranma kararını kaldırmayacağını bildirdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcülüğü tarafından Arjantin'in resmi haber ajansı Telam’a yapılan açıklamada, İran ile 5+1 ülkeleri (Rusya, ABD, İngiltere, Çin, Fransa ve Almanya) arasında Viyana'da varılan Kapsamlı Ortak Eylem Planı (JCPOA) anlaşmasında, AMIA'ya gerçekleştirilen bombalı saldırıyla bağlantılı olduğu gerekçesiyle General Vahidi hakkında çıkarılan kırmızı bültenin kaldırılmasının yer almadığı belirtildi.   

İnterpol’ün arama listesindeki isimlerle çalışan yabancı banka ve şirketlerin de yaptırımlara maruz kalabileceği, ikincil yaptırımların kaldırılmayacağı vurgulandı.

Ayrıca, JCPOA'nın bir tarafı olarak Avrupa Birliği ve diğer tarafların görüşmelerde, Vahidi’nin yer almadığı nükleer alanla ilgili isimlerin yaptırım listesinden çıkarılması konusunda anlaştığı ifade edildi.

Açıklama, Arjantin Dışişleri Bakanı Hector Timerman’ın, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini'ye bir mektup yazarak, nükleer anlaşma sonrasında eski İran Savunma Bakanı Ahmed Vahidi'nin yaptırım listesinden çıkarılanlar arasında olup olmadığının açıklığa kavuşturulmasını istemesi sonrasında geldi.

Arjantin Devlet Başkanı Christina Fernandez de Krichner de İran'la imzalanan nükleer anlaşmanın bir parçası olarak ülke tarihinin en kanlı saldırısıyla bağlantısı olduğu düşünülen İranlı yetkilinin yaptırım listelerinden çıkarılmaması için ABD ve AB'yi uyarmıştı. 

AMIA'ya 1994 yılında düzenlenen bombalı saldırıda 85 kişi hayatını kaybetmiş ancak sorumlular ortaya çıkarılamamıştı. Tahran yönetimi ise saldırının gerçekleştiği dönemde İranlı yetkililerin görevlerini kötüye kullandığı ya da saldırıyla bağlantıları olduğuna yönelik iddiaları reddediyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı