ABD'deki Ahıska Türkleri birleşiyor

ABD'deki Ahıska Türkleri birleşiyor

ABD'deki Ahıska Türkleri bir çatı kuruluşu altında birleşecek

NEW YORK (AA) - ABD'deki Ahıska Türkleri, "Amerika Ahıska Türkleri Zirvesi" adı altında düzenledikleri toplantıda ABD’de çatı kuruluşu kurma kararı aldı.

Rusya başta olmak üzere dünyanın çeşitli ülkelerinden ABD'ye iltica eden Ahıska Türkleri bir çatı altında birleşmek için ilk adımı attı. New Jersey eyaletinde bir araya gelen Ahıska Türkleri toplum liderleri, oluşturdukları kurucular kurulu ile Eylül 2015 tarihinde yapılacak genel kurul çalışmalarını başlattı.

Her Şey Türkiye İçin Platformu öncülüğünde düzenlenen zirvede, Ahıskalı toplum liderleri arasından inisiyatif alan dokuz kurucu üye Eylül 2015’te yapılacak genel kurul öncesinde, kurulacak çatı organizasyonun tüzük ve diğer hukuki altyapı hazırlıklarını tamamlama kararı aldı.

 ABD’nin 10 ayrı eyaletinden gelen bazı dernek başkanları ve toplum liderlerinin gün boyunca yaptığı istişareler sonucunda bir komisyon kuruldu. Oluşturulan kurucu komisyonun başkanlığına Ahıska Türk Amerikan Toplum Merkezi (ATACC) Başkanı İslam Şahbendarov getirildi.

Kurucu komisyonun yaklaşık 9 aylık bir çalışma sonunda kendini lağvederek, yerini Eylül 2015’te, bütün derneklerin katılımı ve oylaması ile seçilecek federasyon yönetimine bırakacağı bildirildi.

ABD’nin farklı eyaletlerinde yaşayan Ahıska Türklerini yoğun oldukları her bölgede dernekleşmeye teşvik edecek komisyonun görevleri arasında, eylül ayına kadar mümkün olduğunca fazla sayıda derneğin kurulması, bu amaç doğrultusunda inisiyatif gösteren toplum üyelerine yol gösterilmesi ve destek verilmesi bulunuyor.

Ahıska bölgesindeki Ahıska şehri başta olmak üzere şehre bağlı 5 ilçede 200 civarındaki köyden yaklaşık 100 bin kişi 14 Kasım 1944'te Sovyetler Birliği tarafından Orta Asya'ya sürgün edilmişti. Rusya'nın güneyine yerleştirilen Ahıskalılara uzun yıllar ikamet izni verilmemesi üzerine 2003 yılında ABD yönetiminin aldığı kararla 15 bin Ahıska Türküne göçmen statüsü verilerek ülkeye kabul edilmişti. 

ABD'de bugün 20 bine yakın Ahıska Türkü yaşıyor.

 

Kaynak:Haber Kaynağı