ABD'de ÜFE kasımda 6 yılın zirvesine çıktı

ABD'de ÜFE kasımda 6 yılın zirvesine çıktı

Ülkede üretici enflasyonu kasımda önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 3,1 artarak Ocak 2012'den bu yana en yüksek seviyesini kaydetti

WASHINGTON (AA) - ABD'de Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE), kasımda yıllık bazda yüzde 3,1 artarak son 6 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

ABD Çalışma Bakanlığının üretici enflasyonu raporuna göre, toptan fiyatlar kasımda aylık yüzde 0,4 ve yıllık yüzde 3,1 yükseldi. Bu performansla, Ocak 2012'den beri en yüksek seviyesine çıkan ÜFE'ye ilişkin piyasa beklentisi aylık yüzde 0,3 ve yıllık bazda yüzde 2,9 artış yönündeydi. ÜFE, eylül ve ekimde de aylık yüzde 0,4 artış göstermişti

Raporda, ayrıca gıda ve enerji fiyatlarını içermeyen çekirdek ÜFE’nin kasımda aylık yüzde 0,3 ve yıllık 2,4 artış gösterdiği bildirildi. Söz konusu verinin aylık yüzde 0,2 ve yıllık yüzde 2,4 artması bekleniyordu.

ÜFE, üretimde kullanılan girdilerin fiyatlarını ölçerek nihai ürün fiyatlarına ve manşet enflasyona ilişkin ipuçları veriyor. ABD Merkez Bankası (Fed), ÜFE de dahil olmak üzere tüm enflasyon göstergelerini takip ediyor.

Yatırımcılar güçlü ÜFE verilerinin ardından yarın açıklanacak Tüketici Fiyat Endeksine odaklandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :