"(ABD'de) Türkiye'yi daha iyi anlamaya yatkın bir anlayış geliyor"

"(ABD'de) Türkiye'yi daha iyi anlamaya yatkın bir anlayış geliyor"

Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Ermut:- "(Trump'ın ABD Başkanı seçilmesi) Bence Türkiye'yi daha iyi anlamaya yatkın, daha rasyonel bir anlayış geliyor. Bu bizim açımızdan bir şans"- "Türkiye'nin önerdiği fırsatlar seti çok far

WASHINGTON (AA) - GÜLBİN YILDIRIM - Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı (TYDTA) Başkanı Arda Ermut, Donald Trump’ın ABD Başkanı seçilmesiyle Türkiye'yi daha iyi anlamaya yatkın, daha rasyonel bir anlayışın geldiğini, bunun Türkiye açısından bir şans olduğunu söyledi.

Ermut, TYDTA sponsorluğunda 4'üncü kez düzenlenen "İş Dünyası Elçileri" programı kapsamında bulunduğu Washington'da AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, önde gelen Amerikalı şirketlerin Türkiye'deki üst yöneticilerinden (CEO) oluşan "İş Dünyası Elçileri"nin ABD’yi kritik bir dönemde ziyaret ettiğini söyledi.

Ermut, "Bildiğimiz kadarıyla Trump başkan seçildikten sonra ülkeye gelen ilk heyetlerden biri olduk. Böyle bir zamanlamanın risklerinin de farkındaydık ama ülkemize potansiyel getirileri açısından bu risklerin alınmaya değer olduğunu gördük." diye konuştu.

Washington’daki temaslarında Trump yönetiminin "bir ekonomi aktörü gibi rasyonel davranacağı" izlenimini aldıklarını ifade eden Ermut, şunları kaydetti:

"Bence Türkiye'yi daha iyi anlamaya yatkın, daha rasyonel bir anlayış geliyor. Bu bizim açımızdan bir şans. Görüştüğümüz Kongre üyesinden de aynı şeyi hissettik. Türkiye'yi yine politik olarak önemli bir ortak olarak görüyorlar, ekonomik olarak da çok önemli bir ortak olduğunu zaten biliyorlardı. Bugün onu daha pekiştirmiş olduk. 'Bundan sonra bu önemli ortağımızla nasıl hareket etmemiz lazım, bunun yoluna bakacağız' şeklinde bir mesaj aldığımız söylenebilir. Bence bu bizim açımızdan çok iyi. Çünkü rasyonel olarak bakıldığında Türkiye'nin çok güçlü, bölgede çok önemli ve vazgeçilemez olduğu ortada."

Buna karşın Türkiye'ye binlerce mil öteden bazı terör örgütlerinin yarattığı algıyla bakmanın yanlış adımlara neden olabildiğini vurgulayan Ermut, bu yanlışların Orta Doğu'daki milyonlarca insana acı çektirdiğini söyledi.


- "Ticaret politikaları Türkiye’yi olumsuz etkilemez"


Arda Ermut, ABD’nin yeni başkanı Trump’ın ticaret ve yatırım alanlarındaki milliyetçi ve korumacı politikalarına değinirken, Türkiye’nin bu politikalardan olumsuz etkilenmesinin söz konusu olmadığını belirterek, "Bu noktada Türkiye'nin önerdiği fırsatlar seti çok farklı. Dolayısıyla Amerika'yı yeniden büyük yapalım, işleri yeniden buraya kazandıralım, yatırımları geri çekelim anlamında bir anlayışta Türkiye'nin çok zarar görme ihtimali yok." şeklinde konuştu.

Uluslararası şirketlerin Orta Doğu ve Kuzey Afrika, Avrupa, Rusya ve Orta Asya bölgelerindeki faaliyetlerini yönetmek için en mantıklı ülkenin Türkiye olduğuna işaret eden Ermut, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bölgedeki en güçlü ekonomi, işleyen bir sisteme sahip tek demokrasi ve gelecek açısından en güzel şeyleri vaat eden ülke Türkiye. Dolayısıyla şirketler burada pozisyon almak durumunda. Şu an bölge biraz karışık politik açıdan, fakat insanlar hayatına bu zor şartlar altında bile olsa devam etmek zorunda. Dolayısıyla bu da ekonomik aktivitenin devamını sağlıyor. Çok genç bir nüfus ve istikrar adına küçük de olsa bir umut olduğunda bu fırsatlar çarpan etkisiyle çok hızlı artacak. Doğru zamanda, doğru yerde konumlanan şirketler bundan daha fazla faydalanacak, diğerleri geç kalmış olacak. Bu bağlamda 'zamanında Türkiye'de bulunanlar bu fırsatlardan en iyi yararlananlar olacak' şeklinde bir izlenimin yatırımcılarda oluşmasını amaçlıyoruz. Akıllı hareket eden şirketlerin de bunu değerlendirdiğini görüyoruz.”


- "Maalesef Türkiye'ye yapılan bir algı operasyonu da var"


TYDTA Başkanı Ermut, ABD başkanlık seçimlerinden kısa süre sonra gerçekleşen programın düzenlenmesine Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişiminin ardından karar verildiğini hatırlatarak, "Çünkü 15 Temmuz sonrasında Türkiye'de yatırımı olan ve faaliyetlerine devam eden firmalar, Türkiye'deki gerçek resmi algılamakta problem yaşamadılar. Hatta tam tersine Türk halkının FETÖ'cü terör örgütüne karşı, demokrasisine ve seçilmiş meşru liderine sahip çıkarken gösterdiği irade, Türkiye'nin geleceği açısından onlara güven verdi. Fakat Türkiye'yi hiç bilmeyen ya da yatırımı olmayan firmaların ve Türkiye'ye gelmemiş insanların ciddi algı problemleri olabildiğini gördük. Maalesef Türkiye'ye yapılan bir algı operasyonu da var." ifadelerini kullandı.

Ermut, Türkiye'de yatırım yapan Amerikan şirketlerinin genel müdürlerinin ülkedeki yatırım ortamını birinci elden anlatmasının negatif algı operasyonuna karşı önemli bir adım olduğunu vurguladı.


- CEO'ların kredi derecelendirme kuruluşu yetkililerine sitemi


Temasları boyunca iş dünyası elçilerine yatırım ortamının yanı sıra siyasetle ilgili sorular da sorulduğunu anlatan Ermut, "Mesela '15 Temmuz'un ardından Türkiye'de hala olumsuz bir ortam var mı, OHAL yatırımcıları etkiliyor mu, hukukun üstünlüğüyle ilgili problemler var mı, otoriterleşme eğilimleri var mı, fikri ve sınai mülkiyet hakları ihlal ediliyor mu' gibi sorular soruldu. Bizim yatırımcılarımız bunlara kendi yatırımlarından örneklerle yanıtlar verirken, öyle güzel karşılık vermiş oldular ki doğrudan politik cevaplardan daha da etkili ve açıklayıcı oldu. Bizim de amacımız buydu." diye konuştu.

Programları kapsamında bir uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu ile görüştüklerini, CEO heyetinin ilgili toplantıda çok etkili mesajlar verdiğini ifade eden Ermut, bu kuruluşun Türkiye ile ilgili kredi notu kararlarını verirken özel sektör temsilcileriyle irtibat kurmamalarını eleştirdiklerini, CEO'ların kuruluş yetkililerine "Bakın, biz dünyaca ünlü çok uluslu şirketlerin Türkiye'deki en üst düzey yöneticileriyiz. Microsoft, Citibank, GE, PepsiCo, P&G gibi şirketlerin yöneticileri olarak bizden kimseyi aramadınız. Yani kimden öğreniyorsunuz bu yatırım ortamıyla ilgili bilgileri bilmiyoruz ama biz varız. Bunlar kartlarımız, email adreslerimiz. Lütfen bizi de arayın, bir de bize sorun." dediklerini bildirdi.

Ermut, aralarında Londra ofisinden analistlerin de bulunduğu kurum yetkililerinin bu öneriye olumlu yaklaştığını söyledi.


- "FETÖ, Türkiye'nin bir nevi yumuşak gücü gibi burada devamlı temaslarda bulundu"


Arda Ermut, ABD medyası, yatırımcılar, kredi derecelendirme kuruluşları ve Kongre üyeleriyle yapılan görüşmelerde yapıcı eleştiriler aldıklarını ifade ederek, "İşin açıkçası çok olumlu bazı eleştiriler vardı ve biz de haklı bulduk. Mesela bir konuda çok fazla partner olduğundan bahsettiler. Çünkü FETÖ, uzun süre Türkiye'nin bir nevi yumuşak gücü gibi burada devamlı temaslarda bulundu. Şimdi her konuda yeni bir temas noktası arıyorlar. Fakat her konuda pek çok muhatap olunca kafaları karışıyor." diye konuştu.

Ermut, New York ve Washington'ı kapsayan ziyaretlerinin çok verimli geçtiği, "İş Dünyası Elçileri"nin büyük bir motivasyonla 3 güne birçok etkinliği sığdırmayı başardığını dile getirdi.


- "Milli Yatırım Takımı"


TYDTA Başkanı Ermut, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bundan dolayı onlara 'Milli Yatırım Takımı' diyorum. Gerçekten hepsi öyle motive ki... Uluslararası şirketlerde bütün dünyada çalışıp, Türkiye'de genel müdür olarak çok başarılı olmuş bizim Türk insanlarımız... Tek başına bu da çok güzel bir mesaj. Biz Türkler olarak insan kaynağımız o kadar başarılı ve kaliteli ki bütün bu önemli şirketler Türkiye'deki ve bölgedeki bütün operasyonlarını Türk yöneticiye emanet ediyorlar. Mesela, Microsoft 80 ülkeyi Türkiye'den yönetiyor, Coca Cola 94 ülkeyi Türkiye'den yönetiyor. Bu tek başına bir mesaj. Bunların önemli bir kısmı çok başarılı hanımefendiler... Bu Türkiye ile ilgili oluşturulmak istenen algı açısından da çok iyi bir mesajdı. "​

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :