ABD'de "Türkiye'deki Suriyelilerin eğitimi ve toplumsal kaynaşma" paneli

ABD'de "Türkiye'deki Suriyelilerin eğitimi ve toplumsal kaynaşma" paneli

AFAD Başkanı Güllüoğlu: - "Türkiye'de Suriyeli mültecileri toplumsal kabul çok yüksek, insanlar şehirlerini paylaşıyor, sadece STK'lar değil, bu işin liderliğini Türkiye halkı yapıyor"

WASHINGTON (AA) - AFAD (Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı) Başkanı Mehmet Güllüoğlu, Türkiye'de Suriyeli sığınmacıların toplumsal kabulünün çok yüksek olduğunu belirterek, "İnsanlar şehirlerini paylaşıyor, sadece STK'lar değil, bu işin liderliğini Türkiye halkı yapıyor." dedi.

Güllüoğlu, Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) Washington D.C. ofisinin "Türkiye'de Suriyeli mültecilerin eğitimi ve toplumsal kaynaşma" başlığıyla düzenlediği panelde konuştu.

Moderatörlüğünü SETA DC Araştırma Direktörü Kılıç Buğra Kanat'ın yaptığı panele ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Müsteşar Yardımcısı Ercan Demirci, SETA uzmanlarından Atilla Arkan ve Penn State Üniversitesinden Juliette Tolay konuşmacı olarak katıldı.

Suriye'de başlayan iç savaşın ardından sivil halkın komşu ülkelere gitmek zorunda kaldığına dikkat çeken Güllüoğlu, Türkiye, Ürdün ve Lübnan'da çok sayıda sığınmacı kampları kurulduğuna dikkat çekti.

Güllüoğlu, Türkiye'deki mülteci kamplarının diğer ülkelerde Birleşmiş Milletler'in (BM) organize ettiği sığınmacı kamplarına göre daha iyi şart sunduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Türkiye'de Suriyeli mültecileri toplumsal kabul çok yüksek, insanlar şehirlerini paylaşıyor, sadece STK'lar değil, bu işin liderliğini Türkiye halkı yapıyor. Suriyeliler için bazı ülkeler geçiş güzergahı niteliğinde. İngiltere, Almanya ve Fransa gibi ülkelerse hedef ülke olarak görülüyor. Türkiye ise büyük bir kesim için her iki anlama da geliyor. Ülkelerine geri dönmek isteyen Suriyelilerin oranı değişebilir. Çünkü şu anda Türkiye'de hayat kuruyorlar, evleniyorlar, iş yerleri açıyorlar."

MEB Müsteşar Yardımcısı Demirci ise yaptığı konuşmada Türkiye'deki Suriyelilere verilen eğitimi ele aldı.

Türkiye'ye göç eden Suriyelilerin büyük bir kısmının Suriye'de "eğitim oranı düşük" bölgelerden geldiğine dikkat çeken Demirci, Beşşar Esed rejiminin özellikle bu bölgelerde eğitime yeterli yatırım yapmadığına vurgu yaptı.

Demirci, Türkiye'de bulunan Suriyelilerin büyük bir kesiminin eğitim çağındaki bir nüfus olduğunu söyledi.

Suriye'de savaş öncesinde çocukların anaokul, ilkokul, ortaokul ve lise eğitim oranlarını paylaşan Demirci, Türkiye'de bulunan Suriyelilerin savaş öncesine göre okula gitme oranının yükseldiğini ve önümüzdeki yıllarda ise okul çağındaki bütün çocuklara eğitim verilmesinin hedeflendiğini kaydetti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :