ABD'de tüketici harcamaları beklentinin altında kaldı

ABD'de tüketici harcamaları beklentinin altında kaldı

WASHINGTON (AA) - ABD'de tüketici harcamaları ekim ayında beklentilerin altında kalarak yüzde 0,2 yükseldi. ABD Ticaret Bakanlığı tarafından bugün açıklanan verilere göre, tüketici harcamaları...

WASHINGTON (AA) - ABD'de tüketici harcamaları ekim ayında beklentilerin altında kalarak yüzde 0,2 yükseldi. 

ABD Ticaret Bakanlığı tarafından bugün açıklanan verilere göre, tüketici harcamaları ekimde bir önceki aya kıyasla yüzde 0,2 arttı. Tüketici harcamalarının ekimde yüzde 0,3 artması bekleniyordu.

Kişisel harcamaların yükselmesinde dayanıksız tüketim malları ve hizmetlere yönelik talebin artması etkili oldu. Hizmetlere yapılan harcamalar yüzde 0,3, giyim ve petrol gibi dayanıksız tüketim mallarına yönelik harcamalar da yüzde 0,2 yükseldi. Dayanıklı tüketim malı harcamalarının ise ekimde yüzde 0,2 azaldığı görüldü. 

Bu arada, daha önce yüzde 0,2 düştüğü açıklanan eylül ayı tüketici harcamaları revize edildi. Söz konusu verinin, bir önceki aya kıyasla değişmediği açıklandı. 

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) enflasyonu hesaplamak için kullandığı Kişisel Tüketim Harcamaları (PCE) Fiyat Endeksi ise ekimde değişmeyerek, yıllık bazda yüzde 1,4 oldu. Buna karşın, fiyatı oynaklık gösteren gıda ve enerji dışındaki kalemlerden oluşan çekirdek enflasyon ekimde kaydedilen yüzde 0,1'lik artışla yıllık bazda yüzde 1,6'ya yükseldi. 

Veriler, yüzde 0,4 yükselmesi beklenen kişisel gelirlerin yüzde 0,2 arttığını da ortaya koydu. 

Ekonomistler, ekimde beklentilerin altında kalan tüketici harcamalarının, yaklaşan Noel döneminde artacağı öngörüsünde bulunuyor. ABD'de tüketici harcamaları ekonominin yaklaşık üçte ikisini oluşturuyor. 

Kaynak:Haber Kaynağı