ABD'de ticaret açığı düşüşünü sürdürdü

ABD'de ticaret açığı düşüşünü sürdürdü

ABD'de dış ticaret açığı mart ayında yüzde 0,1 azalarak düşüşünü ikinci aya taşıdı, beklenti yüzde 1,5 artış yönündeydi

WASHINGTON (AA) - ABD'de dış ticaret açığı mart ayında artış beklentisine karşın yüzde 0,1 azalarak düşüşünü ikinci aya taşıdı. ABD’nin Meksika ile ticaret açığının martta önceki aya kıyasla yüzde 22 artarak 7 milyar dolarla son 10 yılın en yüksek seviyesine çıkması dikkati çekti.

ABD Ticaret Bakanlığının raporuna göre, dış ticaret açığı bu yılın mart ayında yüzde 0,1 düşüşle 43,7 milyar dolara geriledi. ABD Başkanı Donald Trump için öncelikli sorunlar arasında yer alan ticaret açığına ilişkin piyasa beklentisi 44,5 milyar dolar ya da yüzde 1,5 artış yönündeydi.

Açığın şubattan sonra martta da daralmasında ithalatın yüzde 0,7 azalışla 234,7 milyar dolara inmesi belirleyici oldu. Ülkenin ihracatı ise aynı dönemde yüzde 0,9 azalışla 191 milyar dolara geriledi. ABD’nin ihracatı şubat ayında 192,7 milyar dolarla Aralık 2014’ten bu yana en yüksek seviyesine ulaşmıştı.

Bu arada, ABD’nin Meksika ile ticaret açığının martta önceki aya kıyasla yüzde 22 artarak 7 milyar dolarla son 10 yılın en yüksek seviyesine çıkması dikkati çekti. Ayrıca, Japonya ile ticaret açığı yüzde 55’lik artışla 7,2 milyar dolara ulaşarak 2008’den bu yana en yüksek seviyeyi kaydetti. ABD’nin Çin ile olan ticaret açığı da martta yüzde 7 artarak 24,6 milyar dolar oldu.

Trump yönetimi, başta Çin ve Meksika olmak üzere, ABD’ye karşı ticaret fazlasına sahip ülkelere karşılıklı vergiler getirerek ticaret açığını daraltmak istiyor.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :