ABD'de Müslüman karşıtı grupların sayısı artıyor

ABD'de Müslüman karşıtı grupların sayısı artıyor

ABD'deki Müslüman karşıtı gruplarının sayısı 2016'da yaklaşık 3 kat arttı- Güney Yoksulluk Hukuk Merkezi uzmanı Potok:- "2016, nefrette eşi benzeri görülmemiş bir yıldı"

ANKARA (AA) - ABD'de Müslüman karşıtı nefret gruplarının sayısının özellikle başkanlık seçim kampanyalarındaki söylemler nedeniyle 2016'da yaklaşık 3 kat arttığı bildirildi.

ABD'de nefret suçlarını araştıran Güney Yoksulluk Hukuk Merkezinin (SPLC) yaptığı araştırmaya göre, Müslüman karşıtı grupların sayısı 2015 yılında 34 iken, 2016 yılında bu sayı 101'e çıktı.

Müslüman karşıtı nefret grupların bu denli artmasında ABD Başkanı Donald Trump'ın 2016'nın kasımında yapılan başkanlık seçimine kadar yürüttüğü kampanyasında Müslümanların ülkeye girişini yasaklama, ülkedeki Müslümanları fişleme gibi kışkırtıcı söylemlerinin önemli rol oynadığına dikkat çekildi.

Bununla birlikte nefret gruplarının faaliyetlerini kayda geçiren izleme örgütlerinin sayısı da 892'den 917'ye yükseldi.

Güney Yoksulluk Hukuk Merkezinin radikalleşme uzmanı Mark Potok, araştırmanın sonuçları hakkında yaptığı açıklamada, "2016, nefret için eşi benzeri görülmemiş bir yıldı." ifadesini kullandı.

Potok, "ABD, politikaları beyaz milliyetçilerin değerlerini yansıtan bir başkanın yükselişiyle beyazların milliyetçiliğinde ırk eşitliğini tehlikeye sokan bir artış gördü." değerlendirmesini yaptı.

- İslam karşıtı posterler

ABD'deki Müslüman karşıtlığında artışa son örnek olarak bu hafta içinde Louisiana eyaletinin Bossier şehrindeki bir camiye asılan, ayrıca Texas Üniversitesi ve Rutgers Üniversitesi kampüslerinde bulunan Müslüman karşıtı afişler gösterildi.

Üniversite yönetiminin toplattığı afişler hakkında açıklama yapan ABD'nin en büyük İslami çatı kuruluşlarından Amerika-İslam İlişkileri Konseyi (CAIR), üniversite yönetiminden orada okuyan Müslüman öğrencilerin güvenliğinin sağlanmasını ve yetkililerden camiye bırakılan afişlerin nefret suçu kapsamında soruşturulmasını istedi.

CAIR İletişim Direktörü İbrahim Hooper ise camiye asılan afişlerin ülke genelinde artan ırkçı ve İslam karşıtı düşüncelerin parçası olarak Müslümanları korkutmaya yönelik bir eylem olduğunu söyledi.

ABD Federal Soruşturma Bürosunun (FBI) 2015 yılına ait raporunda, ülkede Müslümanlara yönelik nefret olaylarının bir önceki yıla göre yüzde 67 arttığı saptamasına yer verilmişti. Müslümanlara yönelik toplam 257 nefret suçunun kayıtlara geçtiği ifade edilen raporda, bu rakamın 2014 yılında 154 olduğuna dikkat çekilmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :