ABD'de mart ayında tüketici fiyatları yüzde 0,2 yükseldi

ABD'de mart ayında tüketici fiyatları yüzde 0,2 yükseldi

Gıda ve enerjideki fiyat artışları dikkati çekerken yıllık enflasyon FED hedeflerinin gerisinde kaldı

WASHINGTON (AA) - ABD’de tüketici fiyatları mart ayında yüzde 0.2 oranında artarken yıllık enflasyon yüzde 1.5 olarak gerçekleşti.

ABD Çalışma Bakanlığının bugün açıkladığı verilere göre tüketici fiyatları, mart ayında yüzde 0,1’lik beklentinin üzerine çıkıp yüzde 0.2 artarken yıllık enflasyon da ABD Merkez Bankasının (FED) koymuş olduğu yüzde 2’lik hedefin gerisinde kalarak yüzde 1,5 şeklinde gerçekleşti. Tüketici fiyatları şubat ayında aylık yüzde 0,1, yıllık ise yüzde 1,1 düzeyinde gerçekleşmişti.

Mart ayında sağlık hizmetleri, enerji, giyim, kullanılmış otomobil ve uçak bileti fiyatları artarken ev mobilyaları ve eğlence giderlerindeki fiyat düşüşleri dikkati çekti.

Fiyatı oynaklık gösteren gıda ve enerji dışındaki kalemlerden oluşan çekirdek enflasyon da mart ayında yüzde 0.2 artarken geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1.7’lik bir yükseliş kaydetti. Çekirdek enflasyon şubat ayında aylık yüzde 0,1, yıllık ise yüzde 1,6 düzeyinde gerçekleşmişti.

Uzmanlar mart ayı tüketici fiyatlarının ekonomide enflasyonist bir baskı olmadığına işaret ettiğini, bu yüzden FED’in faiz artırımında acele etmesinin beklenmediği görüşünü dile getiriyor.

Kaynak:Haber Kaynağı