ABD'de kömürün sonu yakın

ABD'de kömürün sonu yakın

Houston Üniversitesi Enerji Ekonomisti Prof. Dr. Hirs:- "ABD'de kömürün sonu yaklaştı. Trump hükümetinin kömür için kaçınılmaz sonu geciktirmek dışında yapabileceği bir şey yok"- "Doğalgaz üretimi çok ucuzladı. Temizlik, sermaye maliyeti ve emek yoğunluğu

NEW YORK (AA) - ÖVÜNÇ KUTLU - Houston Üniversitesi Enerji Ekonomisti Prof. Dr. Ed Hirs, ABD Başkanı Donald Trump'ın kömürü destekleyen politikalarına rağmen ülkede kömür endüstrisinde sona yaklaşıldığını söyledi.

Hirs, Trump yönetiminin enerji politikaları ve küresel petrol piyasasındaki gelişmelere ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Trump'ın 28 Mart'ta imzaladığı "Enerji Bağımsızlığı" kararnamesiyle, selefi Barack Obama'nın kömür madenlerini kapatma kararını tersine çevirmeye çalıştığını bildiren Hirs, buna rağmen ABD'nin kömür sektöründe sona gelindiğini belirtti.

Hirs, 2010-2016 yılları arasında ABD'deki toplam 523 kömür santralinin 251'inin (yüzde 48) kapatıldığına dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Kömür, doğalgaza kıyasla daha kirli ve pahalı bir yakıt. ABD'de kömürün bir enerji yakıtı olarak etkin şekilde kullanımının devam edeceğini düşünmüyorum. Ülkede kömürün sonu yaklaştı. Kömür madenlerini ve santrallerini işletmenin maliyeti de yüksek. Trump hükümetinin kömür için kaçınılmaz sonu geciktirmek dışında yapabileceği bir şey yok. Öte yandan, doğalgaz üretimi çok ucuzladı. Temizlik, sermaye maliyeti ve emek yoğunluğu göz önüne alındığında doğalgaz bu savaşı kazanıyor."

- Kömür üretimi 1978'den bu yana en düşük seviyede

Hirs, 2000-2008 yılları arasında ABD'de kömürün doğalgazdan daha ucuz olduğunu ve ülkede elektrik üretiminin yarıdan fazlasının kömürden sağlandığını ancak bu iki enerji kaynağı arasındaki fiyat farkının 2008'deki "kaya gazı devriminden" sonra azaldığını bildirdi.

ABD'de ilk defa geçen yıl elektrik üretiminde doğalgaz kullanımının kömürü geride bıraktığına işaret eden Hirs, 2010-2016 yılları arasında da doğalgaz üretiminin yüzde 24 arttığını, kömür tüketiminin ise yüzde 32 azaldığını belirtti.

Hirs, ABD'nin kömür üretiminin geçen yıl bir önceki yıla kıyasla yüzde 18 azalarak 1978'den bu yana yıllık en düşük üretim seviyesine gerilediğini söyledi.

- ABD'li petrol üreticileri toparlanıyor

ABD'de petrol sektörünün düşük petrol fiyatları nedeniyle son 3 yıldır büyük zorluklarla karşılaştığını anlatan Hirs, şirketlerin bu dönemde geliştirdikleri yeni yöntem ve teknolojilerin üretim maliyetlerini düşürmesi sayesinde toparlanmaya başladığını ifade etti.

Hirs, Haziran 2014'te varil fiyatı 115 dolar olan petrolün, Ocak 2016'da 30 doların altına gerilediğini anımsatarak, "Bu nedenle son 3 yılda ABD'de 200'den fazla petrol işletmesi iflas etti. Yaklaşık 5 bin petrol kuyusunda sondaj yapıldı ancak bu kuyulardaki projeler tamamlanmadı." diye konuştu.

Petrol fiyatlarının bu yıl başında yükselişe geçmesiyle, söz konusu projelerin yeniden finanse edildiğini bildiren Hirs, "Küresel piyasada petrol fiyatlarının 50 dolar seviyesinde olması, ABD'li üreticilerin kar edebilmesi için sahada varil başına 42 dolara üretim yapmaları gerektiği anlamına geliyor. Bu durum Teksas'ın batısındaki Permian sahasında mümkün ancak ülkenin diğer bölgelerinde üreticiler hala zorlanıyor. Ya petrol fiyatlarının 50 doların üzerine çıkması ya da ABD'li üreticilerin üretim maliyetlerini daha da düşürmesi gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.

Hirs, Eylül 2016'da ABD'nin ham petrol üretiminin günlük ortalama 8,5 milyon varile gerilediğini ancak üretim maliyetlerinin düşürülmesiyle bunun geçen ay sonu itibarıyla günlük ortalama 9,3 milyon varile yükseldiğini kaydetti.

Ayrıca, Trump hükümetinin onayladığı Kuzey Dakota ve Keystone XL petrol boru hatlarının da sektöre yardımcı olacağını ifade eden Hirs, hükümetin ham petrol ve doğalgaz projelerine onay verme sürecinin hızlandırması gerektiğini savundu.

- OPEC kesintisi Suudilerin lehine

Hirs, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) üyeleri ve Rusya arasındaki üretim kısma kararına ilişkin, "Kararın yılın ikinci yarısında uygulanmaya devam etmesi Suudi Arabistan'ın lehine olacak." ifadesini kullandı.

Karar sayesinde bu yıl petrol fiyatlarının 55 doların üzerine çıktığına dikkati çeken Hirs, böylece OPEC üyesi ülkelerin şu ana kadar toplam 88 milyar dolar ek gelir elde ettiğini kaydetti.

Hirs, Suudi Arabistan milli petrol şirketi Aramco'nun gelecek yıl yapılması planlanan halka arzına yönelik olarak da "Petrol ihracından gelen gelirlerin artmasıyla Aramco'nun piyasa değeri yükselecek ve bu durum halka arz sürecine olumlu katkı sağlayacak." değerlendirmesinde bulundu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :