ABD'de kişisel gelir ve harcamalar yükselişini sürdürdü

ABD'de kişisel gelir ve harcamalar yükselişini sürdürdü

Ülkede kişisel gelirler ekimde yüzde 0,6 artışla son 6 ayın en güçlü yükselişini kaydetti - Kişisel harcamalar ekimde yüzde 0,5 artış beklentisine karşın yüzde 0,3 arttı- PCE fiyat endeksi yıllık yüzde 1,4 ile son 2 senenin en yüksek seviyesine ulaştı


WASHINGTON (AA) - ABD'de kişisel gelirler ekimde yüzde 0,6 artışla beklentileri aşarken, kişisel harcamalar yüzde 0,3 yükselişle beklentinin altında kaldı. Ülkede enflasyon ise ekimde aylık 0,2 ve yıllık yüzde 1,4 arttı.

ABD Ticaret Bakanlığının verilerine göre, kişisel harcamalar ekimde önceki aya kıyasla yüzde 0,3 arttı. Harcamalara yönelik piyasa beklentisi yüzde 0,5 artış seviyesindeydi.

Bu arada, eylül ayına yönelik kişisel harcamalardaki artış yüzde 0,5’ten yüzde 0,7’ye revize edildi. Ülke ekonomisinin büyük katkı sağlayan kişisel harcamalar, revizyonla birlikte eylülde son iki yılın en yüksek ikinci artışını kaydetmiş oldu.

Kişisel gelirler ise ekimde yüzde 0,4 artış beklentisine karşın yüzde 0,6 artarak son 6 ayın en güçlü yükselişini gösterdi. Ayrıca, eylül ayına ilişkin kişisel gelir artışı yüzde 0,3'ten yüzde 0,4'e revize edildi.

Öte yandan, ABD Merkez Bankasının (Fed) tercih ettiği enflasyon göstergesi olan Kişisel Tüketim Harcamaları (PCE) fiyat endeksi ekimde aylık bazda yüzde 0,2 ve yıllık bazda yüzde 1,4 arttı. Böylece, yıllık bazda son 2 senenin en yüksek seviyesine ulaşan verinin aylık yüzde 0,3 ve yıllık yüzde 1,5 artması bekleniyordu. Ekimde çekirdek PCE fiyat endeksi ise aylık yüzde 0,1 ve yıllık yüzde 1,7 artışla piyasa beklentisi dahilinde gerçekleşti.

Analistler, kişiselharcamaların eylüldeki güçlü artışın ardından ekimde de yükselmesinin yılın ikinci yarısında ivmelenen büyümeye katkı sağlayacağını öngörüyor. Ayrıca, enflasyonun son 2 senenin en yüksek seviyesine ulaşması, Fed’in faiz artışı için “yeşil ışık” olarak değerlendiriyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :