ABD'de "boru hattı protestosu"

ABD'de "boru hattı protestosu"

Kuzey Dakota eyaletinde yapılması planlanan boru hattını protesto eden 141 eylemci gözaltına alındı

NEW YORK (AA) - ABD'nin Kuzey Dakota eyaletinde inşa edilmesi planlanan boru hattına tepki amacıyla eylem yapan 141 kişi gözaltına alındı.

Çok sayıda eyalet ve yerel polis ile Ulusal Muhafız Birliği üyesi askerlerden oluşan güvenlik güçleri, Kızılderililerin arazisinden geçecek boru hattını protesto eden Morton County'deki Kızılderililer ve aktivistlere müdahalede bulundu.

Barikatlar kuran gruba müdahale eden güvenlik güçleri, yüksek sesli siren ve biber gazıyla kalabalığı dağıtarak 141 eylemciyi gözaltına aldı.

Polis daha önce de birçok eylemciyi gözaltına almış, bu kişiler arasında "bağımsız haber programı" "Democracy Now"ın (Şimdi Demokrasi) yapımcısı gazeteci Amy Goodman da yer almıştı.

Alınan bir mahkeme kararı, 4 eyaletten geçecek olan 3 milyar 700 milyon dolarlık projenin inşaatına izin verirken, çevreci aktivistler anlaşmazlığa konu mülkiyetin, 19. yüzyıldan kalma antlaşma nedeniyle Kızılderili kabilesine ait olduğunu ileri sürüyor. Bölgeden geçecek boru hattı projesinin Kızılderililerin defin alanları, ibadet yerleri ve diğer yapıtlarıyla birlikte doğal alan ve su kaynağına zarar vereceğini belirten aktivistler, projeye şiddetle karşı çıkıyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :