ABD'de Ahıskalı Türklere hizmet verecek oyun parkı açıldı

ABD'de Ahıskalı Türklere hizmet verecek oyun parkı açıldı

ABD’nin Massachusetts eyaletinde yaşayan Ahıskalı Türkler için Türkiye’nin Boston Başkonsolosluğunun girişimleri ve TİKA’nın katkılarıyla inşa edilen çocuk parkı açıldı- Park, TİKA’nın ABD’de çocuklara ve Ahıska Türklerine yönelik ilk projesi olma özelliğ

WASHINGTON (AA) - ABD’nin Massachusetts eyaletindeki West Springfield kentinde yaşayan Ahıskalı Türkler için Türkiye’nin Boston Başkonsolosluğunun girişimleri ve Türk İşbirliği ve Kalkınma Ajansının (TİKA) katkılarıyla inşa edilen çocuk parkı açıldı.

Kentte 2015 yılında Türkiye’nin katkılarıyla açılan ve Ahıskalıların sosyal ve kültürel faaliyetlerini ve ibadetlerini gerçekleştirdikleri Ahıska Türk Amerikan Toplum Merkezi’nin bahçesinde inşa edilen oyun parkı, bölgedeki tüm çocukların kullanımına açık olacak.

Türkiye’nin Boston Başkonsolosluğunun girişimleri ve TİKA’nın katkılarıyla inşa edilen parkın proje sürecinde ve gerekli izinlerin sağlanmasında bölgedeki Ahıska ve Türk derneklerinin de önemli destek sağladığı bildirildi.

- TİKA'nın ABD'deki Ahıska Türklerine yönelik ilk projesi

Park, TİKA’nın ABD’de çocuklara ve Ahıska Türklerine yönelik ilk projesi olma özelliğini taşıyor.

Parkın açılışı için düzenlenen törene Boston Başkonsolosu Ömür Budak’ın yanı sıra Massachusetts Eyalet Senatörü James T. Welch, Massachusetts Eyaleti Temsilciler Meclisi üyesi Michael J. Finn, Batı Massachusetts Valilik Ofisi Direktörü Michael Knapik, West Springfield Belediye Başkanı William Reichelt ve West Springfield Belediye Meclisi Üyesi Daniel O'Brien ile Ahıska ve Türk dernekleri yöneticileri katıldı.

Şenlik havasında geçen törende çok sayıda Ahıskalı ve Türk ailenin da hazır bulundu.

Ahıska sürgününde, 15 Temmuz darbe girişiminde ve vatan savunmasında şehit olanlar için 1 dakikalık saygı duruşunun yapılması ve Türk ve Amerikan milli marşların seslendirilmesiyle başlayan törende Massachusetts Valisi Charlie Baker ve Vali Yardımcısı Karyn Polito’nun açılış töreni için özel olarak imzaladıkları bildiri okundu.

- "Ahıskalı Türklerin her zaman yanındayız"

Boston Başkonsolosu Budak, törende yaptığı açıklamada, "Türkiye, anavatanlarından 73 yıl önce korkunç şartlarda sürgün edilen ve bugün dokuz ayrı ülkede yaşayan Ahıska Türklerinin durumunu çok yakından takip ediyor ve dünyanın hangi köşesinde olurlarsa olsunlar her zaman onların yanında yer alıyor." dedi.

Budak, parkın Ahıska toplumunun geleceği olan çocukların birlikte daha fazla vakit geçirerek anadillerini ve benliklerini korumalarına ve kardeşlik duygularının pekişmesine katkı sağlaması düşüncesiyle hayata geçirildiğini belirtti. Budak, parkın aynı zamanda semtin tüm çocuklarına açık olarak bir kamu hizmeti sunacağına da işaret etti. Budak, Türk ve Ahıska toplumları olarak ABD’de bu anlamlı girişime sağladığı katkılardan ötürü TİKA Başkanlığı’na müteşekkir olduklarını kaydetti.

Törene katılan Amerikalı misafirlere de teşekkürlerini sunan Budak, parkın tüm çocuklara Türkiye’den yeni yıl hediyesi olduğunu ve hayırlı olmasını diledi. Konuşmaların ardından parkın açılış kurdeleleri çocuklarla birlikte kesildi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :