ABD Senatosu'nun CIA işkence raporu

ABD Senatosu'nun CIA işkence raporu

Almanya’da insan hakları koruma derneği eski CIA Başkanı Tenet ve eski ABD hükümet üyeleri hakkında suç duyurusunda bulundu

BERLİN (AA) - Almanya’da, Anayasa ve İnsan Hakları Avrupa Merkezi, ABD Merkezi Haberalma Teşkilatının (CIA) yaptığı işkenceleri ortaya koyan rapor nedeniyle eski CIA Başkanı George Tenet ve diğer eski ABD hükümet üyeleri hakkında Federal Başsavcılığa suç duyurusunda bulundu.

Başkent Berlin’den faaliyetlerini sürdüren Anayasa ve İnsan Hakları Avrupa Merkezi (ECCHR) tarafından yapılan yazılı açıklamada, George Tenet, eski ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld ve diğer eski ABD hükümet üyeleri hakkında Almanya’daki Federal Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulduğu bildirildi. 

ECCHR Genel Sekreteri Wolfgang Kaleck, açıklamada, söz konusu kişileri devletler arası ceza hukukuna aykırı davranmakla suçlayarak, "’İşkence sisteminin mimarları olan siyasetçiler, memurlar, gizli servis çalışanları, hukukçular ve üst düzey ordu mensupları mahkeme önüne çıkmalı" ifadesine yer verdi. 

Kaleck, Almanya’nın dönemin ABD hükümet üyelerine yönelik soruşturma başlatarak kötü muamele ve yasa dışı gözaltıların cezasız kalmamasına katkı sağlayabileceğini kaydetti.

-Almanya Federal Savcılık raporu analiz ediyor-

Diğer taraftan Federal Başsavcı Harald Range, Federal Meclis’te basına kapalı yapılan hukuk komisyonuna katılarak bilgi verdi.

Edinilen bilgiye göre, Range, ABD Senatosunun geçen hafta yayınladığı ve şimdiye kadar 500 sayfasının kamuoyuyla paylaşıldığı, ancak 6 bin sayfa olan raporun tümünü Amerikalılardan isteyecek.

Range, Federal Başsavcılığın raporun özetini analiz etmeye başladığı ve konuyla ilgili hazırlık soruşturması yapılıp yapılmayacağı yönünde incelemeyi sürdürdüğünü ifade etti.

-Federal Meclis'te özel oturum-

Öte yandan Federal Mecliste Sol Parti’nin talebi üzerine CIA’nın işkencelerini ortaya koyan rapor ile ilgili özel oturum yapıldı.

Oturumda konuşan Sol Partili Wolfgang Gerke, söz konusu raporu okuyan kimsenin orada ifade edilen işkence uygulamalarından dolayı kabus göreceğini belirterek, "Hiçbir şey işkenceyi haklı çıkaramaz" dedi.

İşkencenin cezasız kalmaması gerektiğini ifade eden Gerke, soruşturma açılarak söz konusu dönemde en üst mevkilerde bulunanların ve işkence yapılması emrini verenlerin de hakim önüne çıkarılmasını istedi. 

Yeşiller Partisi Milletvekili Hans-Christian Ströbele de raporu hazırlayarak CIA’nın işkence uygulamalarını ortaya koyan ABD Senatosuna ve ilgililere teşekkür etti.

Söz konusu raporun sonuçları olması ve işkence emrini verenlerin hesaba çekilmeleri gerektiğini belirten Ströbele, işkencenin insanlık dışı bir uygulama olduğunu, bu konuda geçmişte Alman Meclisi’nde de araştırmalar yaptıklarını ve CIA’nın 368 gizli uçuşunu tespit ettiklerini hatırlattı.

"Bu raporun tamamına ihtiyacımız var" diyen Ströbele, böylelikle rapordaki yeni bulgularla Almanya’da da sorumluların ortaya çıkarılabileceğini bildirdi.

Sosyal Demokrat Parti (SPD) Milletvekili Christoph Straesser de işkencenin gerçekleri bulma aracı olamayacağını belirterek, yapılanların kınanması gerektiğini ifade etti.

Straesser, bu konuda Almanya’da da adli kovuşturma yapılmasını istedi.

Hristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) Milletvekili Bernd Fabritius da ABD’nin korkunç 11 Eylül 2001 terör saldırılarından sonra yanlış yolda gittiğini belirterek, teröristlerin Batı değerler sistemini sarsmayı hedeflediklerini, bu işkence uygulamalarıyla da bunu başardıklarını söyledi.

İşkencenin kabul edilemez olduğunu ifade eden Fabritus, bu olayların kamuoyu önünde yasal olarak aydınlatılması ve insan hakları için mücadele edilmesi gerektiğini anlattı.

Fabritius, işkencenin çirkin olduğunu ve eleştirdiğini ancak bu konuda bir rapor ortaya koyan ABD’nin diğer ülkeler için bir örnek olmasını istedi.

Kaynak:Haber Kaynağı