ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Cook:

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Cook:

“Votel’in herhangi bir anlamda, darbe girişimi yapan askerleri desteklediği yönündeki görüşler doğru değildir”

WASHINGTON (AA) - ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Peter Cook, Pentagon’un, 15 Temmuz’daki başarısızlıkla sonuçlanan darbe girişiminin arkasında olduğu yönündeki görüşlerin doğruyu yansıtmadığını belirtti.

Cook, günlük basın toplantısında, FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimi ve sonrasında yaşayan gelişmelere ilişkin soruları yanıtladı.

Sözcü Cook, ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı General Joseph Votel’in darbe girişimine destek verdiği yönündeki sözlerin doğruyu yansıtmadığını belirterek, “Votel’in herhangi bir anlamda darbe girişimi yapan askerleri desteklediği yönündeki görüşler doğru değildir.” dedi.

ABD’nin Türkiye’deki darbe girişimini defalarca kınadığını anımsatan Cook, Türkiye’ye ve seçilmiş hükümetini desteklemeye devam edeceklerini söyledi.

- Votel'in dünkü sözleri

CENTCOM Komutanı General Votel, Colorado eyaletinde dün katıldığı Aspen Güvenlik Formu’nda 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin tepki çeken açıklamalarda bulunmuştu. Darbe girişiminin ardından Türk ordusundaki iş birliği içinde bulundukları birçok askeri yetkilinin tutuklandığını vurgulayan Votel, “Bunun Türkiye ile mükemmel olan iş birliği ve birlikteliğin seviyesini etkilemesinden kaygı duyuyorum.” ifadelerini kullanmıştı.

- Erdoğan'ın tepkisi

Votel'ın sözlerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da tepki göstermişti.

Erdoğan, darbeciler tarafından bombalanan Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Harekat Daire Başkanlığını ziyaretinde, şu ifadeleri kullanmıştı:

“Amerika'da aynı zamanda önemli bir makamda olan general veya amiral kalkıyor, 'İrtibat halinde, görüşme halinde olduğumuz üst düzey komuta kademesinde olanlardan içeri alınanların olduğunu görüyorum, duyuyorum'. Bunu söylüyor. İnsan biraz sıkılır, bunun kararını vermek senin haddine mi? Sen kimsin? Bir defa haddini bileceksin, kendini bileceksin. Sen benim ülkemdeki yapılan bir darbe girişimine yönelik kalkıp, bu darbe girişimini püskürten bu devlete demokrasi adına teşekkür edeceğine tam aksine darbecilerin yanında yer alıyorsun. Zaten darbeci senin ülkende. Darbeciyi senin ülkende zaten besliyorsunuz. Benim milletimi asla inandıramazsınız, milletim şu anda bu tezgahın içinde olanları da biliyor ve bu tür açıklamalar bu işin arkasında kimlerin olduğunu, üst aklın kimler olduğunu da gayet iyi biliyor ve bu açıklamalarla da kendinizi açığa çıkarıyorsunuz, açığa veriyorsunuz. Türkiye bu oyunlara gelmeyecek."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :