ABD Savunma Bakanı Carter İtalya’da (2)

ABD Savunma Bakanı Carter İtalya’da (2)

Bakan Carter: “Biz, Rusya’nın yanlış bir strateji izlediğine inanıyoruz”-“Yakın zamanda, Afganistan’da sürekli kalınması için gerekli taahhütleri alacağız. Buna şüphe yok”-“(Kunduz’da MSF Hastanesi’nin vurulması) Çok sayıda masum insanın hayatına mal olan

ROMA (AA) – Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Savunma Bakanı Ashton Carter, Rusya’nın Suriye’de izlediği stratejinin yanlış olduğunu söyledi.

Avrupa turunun ikinci ayağı için İtalya’da bulunan ABD’li bakan Carter, bugün sabah saatlerinde ilk olarak İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella tarafından cumhurbaşkanlığı sarayında kabul edildi, ardından da İtalyan mevkidaşı Roberta Pinotti ile baş başa 2 saat süren bir görüşme gerçekleştirdi.

Bölgesel gelişmelerin ele alındığı görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısıyla iki bakan soruları yanıtladı.

İtalya’ya misafirperverliğinden ve ABD’nin çok iyi bir müttefiki olmasından ötürü teşekkür eden ABD’li bakan Carter, Rusya’nın Suriye’deki hava saldırılarını eleştirerek, “Biz, Rusya’nın yanlış bir strateji izlediğine inanıyoruz. Onlar, DAEŞ’in olmayan hedeflerini vurmaya devam ediyorlar. Biz bunun temel bir hata olduğunu düşünüyoruz. Onlar bu hedefleri böyle vurmaya devam ettikçe, onlarla işbirliği yapmayacağız” diye konuştu.

Carter, Rusya ile sadece temel teknik düzeyde Suriye’de operasyonlara katılan kendi pilotlarının güvenliğini profesyonelce sağlama hususunda “açık kanal” bıraktıklarını, hepsinin bu olduğunu dile getirdi.

ABD’li bakan Rusya’dan işbirliğine yönelik şu ana kadar resmi bir talep almadıklarını kaydetti.

Bakan Carter, bir soru üzerine de, “Esed rejiminin, halkına yönelik şiddetinden derin endişe duyuyoruz. Biraz önce açıklamamda söylediğim gibi Rusya da sadece DAEŞ’i hedef almıyor, diğer grupları da hedef alıyor Suriye’de. Bu da onların stratejilerini yanlış bulmamızdaki bir diğer sebep” ifadelerini kullandı.

-Afganistan-

Görüşmede ele alınan bir diğer konu Afganistan sorununa da değinen Carter, Kuzey Atlantik İttifakı’nın Afganistan’da makul geçişi sağlayacak ölçüde bir varlık gösterme niyetinde olduğunu belirtti ve “Yakın zamanda, Afganistan’da sürekli kalınması için gerekli taahhütleri alacağız. Buna şüphe yok” dedi.

Ashton Carter, İtalya, ABD ve diğer müttefiklerin insan hayatı dahil olmak üzere çok şey verdiği Afganistan’da, birliklerin ve alt yapı hizmetlerinin ülkeyi makul geçiş sürecinin sonuna götürmek için yeterli olduğunu ve orada olmayı sürdüreceklerini kaydetti.

ABD uçaklarının, Taliban’ın eline geçen Kunduz kentinin geri alınması için başlattığı hava bombardımanında uluslararası yardım örgütü Sınır Tanımayan Doktorlar’a ait hastaneyi de vurarak 9 kişinin yaşamını yitirdiği saldırıya da değinen Carter, “Bu konuyla ilgili soruşturma var. Dolu ve şeffaflıkla yürüyecek bu soruşturma. Sonuçlar çıkar çıkmaz, sorumluluğu üstleneceğiz. Çok sayıda masum insanın hayatına mal olan bu trajik hatadan dolayı ABD’nın taziyelerini bildiririm” ifadelerini kullandı.

-İtalya Savunma Bakanı Pinotti-

Bakan Pinotti de ülkelerinde gündem olan İtalya’nın Irak’ta DAEŞ’i bombalamaya katılıp katılmayacağı konusuna değinerek, “DAEŞ’i geleceğimiz için bir tehlike olarak görüyoruz. Tabiki sadece bizim için değil bu koalisyonda görev yapan ülkeler ve tüm dünyanın geleceği için tehlike arz ediyor” dedi.

DAEŞ’e karşı koalisyonda hükümetin bir yönelimi olup olmadığı sorulan Pinotti, yeni görevler üstlenilmesinin çerçevesini henüz belirlemediklerini ifade ederek, “Hükümet tarafından alınmış bir karar, bir yönelim yok. Böyle bir karar olsaydı bir basın toplantısından önce parlamentoda açıklanırdı. Ama biz bunu dikkatle değerlendiriyoruz” diye konuştu.

İtalya’nın Irak’ta DAEŞ karşıtı koalisyonun uçaklarıyla, eğitmenleriyle, jandarmasıyla bir parçası olduğunu anımsatarak, “İtalya, Irak’ta DAEŞ karşıtı koalisyonun bir parçası çünkü yerel hükümet bizim müdahalemizi talep etti. Suriye’deki durum ise farklı” dedi.

Suriye’ye yönelik tutumlarına ilişkin de Pinotti, “İtalya, Suriye tiyatrosunda hangi rolü üstleneceğini, ülkedeki siyasi durum biraz daha netlik kazanınca değerlendirecek” ifadelerini sarf etti.

İtalyan bakan, Suriye’de sadece DAEŞ’e karşı girişimlerin yoğunlaştırılması değil aynı zamanda siyasi geçişin olması gerektiğini dile getirdi.

Afganistan konusuna da değinen Pinotti, “Bütün yapılan işlerden sonra Afganistan’ı yalnız bırakmamanın önemli olduğu değerlendirmesini yaptık” diye konuştu.

Pinotti, ülkenin güvenliğini sağlamak için hem mali açıdan hem de Afgan silahlı kuvvetlerini desteklemeyi sürdüreceklerini dile getirirken, Afganistan’daki askeri misyonlarına yönelik şu an alınmış yeni ya da farklı karar olmadığını ileride müttefikleriyle birtakım değerlendirmeler yapacaklarını ifade etti.

ABD Savunma Bakanı Carter, Avrupa turu kapsamında yarın Brüksel’de NATO Savunma Bakanları toplantısına katılacak.

(Bitti) 

AA

Kaynak:Haber Kaynağı