ABD-Özbekistan diplomatik ilişkilerinin 25. yılı

ABD-Özbekistan diplomatik ilişkilerinin 25. yılı

ABD Başkanı Trump:- "ABD, Özbekistan'ın ve ona komşu ülkelerin egemenliği, bağımsızlığı ve toprak bütünlüğünü, bu ülkelerin Orta Asya'nın daha da geliştirilmesine ve birlikteliğinin pekiştirilmesine yönelik çabalarını destekliyor"- Özbekistan Cumhurbaşkan

TAŞKENT (AA) – ABD Başkanı Donald Trump, ülkesinin Özbekistan'ın ve ona komşu ülkelerin egemenliği, bağımsızlığı ve toprak bütünlüğünü, bu ülkelerin Orta Asya'nın daha da geliştirilmesine ve birlikteliğinin pekiştirilmesine yönelik çabalarını desteklediğini belirtti.

Özbekistan Cumhurbaşkanlığı Basın Ofisinden yapılan açıklamaya göre, Trump, Özbekistan ile ABD arasındaki diplomatik ilişkilerin başlangıcının 25. yıl dönümü dolayısıyla Özbekistan Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev'e mektup gönderdi.

Mirziyoyev'i kutlayan Trump, mektubunda "Biz, ikili ilişkilerde elde edilen çok sayıdaki neticelerle gurur duyabiliriz. Gelecek yıllarda bölgesel güvenlik ve istikrar alanlarında genel amaçlarımızın hayata geçirilmesi için sizinle iş birliğinde çalışırız diye umut ediyorum. ABD, Özbekistan'ın ve ona komşu ülkelerin egemenliği, bağımsızlığı ve toprak bütünlüğünü, bu ülkelerin Orta Asya'nın daha da geliştirilmesine ve birlikteliğinin pekiştirilmesine yönelik çabalarını destekliyor." ifadesine yer verdi.

- Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev'in mektubu

Mirziyoyev de Trump'a gönderdiği mektupta, geçen dönemde karşılıklı dostluk ve ortaklık ilişkilerinin sağlam temelinin oluşturulduğuna işaret ederek, çok yönlü bu iş birliğinin hızla geliştiğini vurguladı.

Özbekistan'ın dış politikasının temel ilkeleri ve temellerinin değişmeden devam edeceğini belirten Mirziyoyev, Özbekistan'ın, ABD ile geleneksel ilişkilerin korunması, çok yönlü iş birliğinin sürekli olarak geliştirilmesi ve pekiştirilmesinden yana olduğunu kaydetti.

ABD sermayesinin Özbekistan'da uzun vadeli iş yapması ve ABD'nin büyük şirketleriyle yatırım ve teknoloji alanındaki iş birliğinin daha da genişletilmesinin her iki ülkenin de menfaatine olduğunu bildiren Mirziyoyev, karşılıklı anlayış, saygı ve menfaat ilkelerine dayalı stratejik ortaklığı temel alan ilişkilerin daha da geliştirilmesinin Özbekistan ve ABD halklarının menfaatlerine hizmet edeceğini kaydetti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :