ABD, Küba'yı terbiye etmekten vazgeçti

ABD, Küba'yı terbiye etmekten vazgeçti

ABD ile Küba arasındaki buzlar çözülüyor... Beyaz Saray, Küba'nın "terörü destekleyen ülkeler" listesinden çıkarılacağını açıkladı.

ABD Başkanı Obama, Amerikan Kongresi'ne gönderdiği mesajda Küba hükümetinin son 6 aydır uluslararası terörizme herhangi bir destek vermediğini ve gelecekte de desteklemeyeceğinin garantisini verdiğini belirtti.Bu, iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesi yolundaki en büyük adımlardan biri olarak görülüyor.Küba, ETA'ya bağlı Bask ayrılıkçılarına ve Kolombiyalı Farc isyancılarına kapılarını açtığı gerekçesiyle 1982 yılında listeye dahil edilmişti.

Listedeki diğer ülkeler İran, Suriye ve Sudan.

Küba terörü destekleyen ülkeler listesinden çıkarılırsa, iki ülkenin karşılıklı olarak büyükelçiliklerini açmaları mümkün olabilecek. Zira terörü destekleyen ülkeler listesinden çıkarılması, Küba'nın elçiliklerin yeniden açılması müzakerelerindeki en önemli koşullarındandı. Küba'nın listeden çıkarılması ülkenin kredi ve yardım almasını engelleyen mali kısıtlamaları da hafifletecek.

56 YIL ARADAN SONRA...

ABD Başkanı Barack Obama ile Küba Devlet Başkanı Raul Castro, haftasonu Panama'da yapılan Amerika kıtası ülkeleri toplantısında bir araya gelmişti. Bu iki ülke liderleri arasında 56 yıl aradan sonra yapılan ilk resmi görüşme oldu. Soğuk Savaş dönemi düşmanları, Aralık ayında ilişkileri normalleştirme kararı almıştı. ABD'nin Küba'ya yönelik ticari ambargosu ise sürüyor. Ambargonun kalkması için Amerikan Kongresi'nin onayı gerekiyor.