ABD-Küba ilişkilerinde tarihi yeni dönem

ABD-Küba ilişkilerinde tarihi yeni dönem

ABD ile Küba arasındaki yakınlaşma görüşmelerinin, Haziran 2013'ten bu yana Kanada’nın ev sahipliğinde gerçekleştiği açıklandı

OTTAWA (AA) - ABD ile Küba arasındaki yakınlaşmanın, 2013 Haziran ayında Kanada’da başladığı ortaya çıktı.

Kanada Başbakanlık Ofisi, ABD Başkanı Barack Obama ve Küba Devlet Başkanı Raul Castro’nun, yakınlaşmaya katkıları nedeniyle Başbakan Stephen Joseph Harper’a ayrı ayrı teşekkür mesajı ilettiklerini açıkladı. Başbakanlığa yakın kaynaklar, ABD ve Küba arasındaki ilk gizli resmi heyet görüşmesinin Haziran 2013’te Kanada’da gerçekleştiğini, heyetlerin bugüne dek hiçbir zaman Amerika ya da Küba topraklarında bir araya gelmediklerini belirtirken, görüşmelere Vatikan’ın da katkıda bulunduğunu kaydediyorlar.

Küba Devlet Başkanı Raul Castro’nun, Başbakan Harper’a gönderdiği mesajda, “iki ülke arasında gerçekleştirilen üst düzey diyaloğa katkılarınızdan dolayı teşekkür ederim” ifadesine yer verildiği bildirildi.

-Harper: ”Küba’yı değişim bekliyor”

Bu arada Kanada Başbakanı Stephen Joseph Harper da yazılı açıklama yaparak, ABD ile Küba arasındaki ilişkilerin normalleşme sürecine girmesinde mutlu olduğunu bildirdi.

"Birleşik Devletler ve Küba Hükümeti’ni başarılı diyalogları nedeniyle tebrik ediyorum" diyen Harper, "Özgürlük, demokrasi, insan hakları ve hürriyetler gibi temel değerleri kucaklayan Küba’yı, Kanada olarak desteklemeye hazırız. Bu gelişmeye ev sahipliği yapmaktan mutluyuz" dedi.

Yaşanan yakınlaşmayı, “gecikmiş gelişme” olarak niteleyen Başbakan Harper, açıklamasında “Küba’yı değişim ve yenilikler bekliyor. Bunların neler olduğunu zaman bize gösterecek” ifadelerine yer verdi.

Kaynak:Haber Kaynağı