ABD Kongresi'nde büyükelçilerle "DAEŞ" toplantısı

ABD Kongresi'nde büyükelçilerle "DAEŞ" toplantısı

Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi Başkanı Royce, Türkiye, Suudi Arabistan, Irak ve Ürdün'ün Washington büyükelçileriyle DAEŞ tehdidi hakkında toplantı yaptı- Royce, Türk hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağının düşürülmesi konusunda Türkiye'ye tam

WASHINGTON (AA) - ABD Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi Başkanı Ed Royce, DAEŞ tehdidini görüşmek üzere Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç ile Suudi Arabistan, Irak ve Ürdün'ün Washington büyükelçilerini Kongre'de ağırladı.

 Komiteden yapılan açıklamaya göre, Cumhuriyetçi Parti California Milletvekili Royce, DAEŞ'in, ABD ve Ortadoğu'daki partnerlere doğrudan tehdidinin ele alındığı toplantıda, ABD ve koalisyon ortaklarının terör örgütünü yenilgiye uğratma ve yok etmeye dönük çabalarını artırması gerektiğini bildirdi.

Royce, "Buna, savaşın ön cephelerindeki Kürt ve Yezidi güçlere çok ihtiyaç duydukları silahların ulaştırılması da dahil. DAEŞ teröristleri vahşi, apokaliptik dünya görüşüne uymayan herkese karşı savaşıyor. Suriye'deki sığınaklarından saldırı planlamalarına ve icra etmelerine izin verilemez" ifadesini kullandı. 

DAEŞ'in gençleri örgüte katma ve radikalleştirme çabalarına karşı konulmasının önemini de vurgulayan Royce, ayrıca, yabancı savaşçı akışının önlenmesi ve DAEŞ'in eleman toplama ve terörü yaymak için sosyal medyayı kullanmasıyla mücadelede daha fazlasının yapılması gerektiğini belirtti.

Suriyeli sığınmacı krizinin de ele alındığı toplantıda Royce, Suriyelilerin yarısından fazlasının evlerini terk etmek zorunda bırakan şiddet ve çatışmaların temel nedenlerinin üzerine gitme ihtiyacının altını çizdi.

Royce, Rusya ve İran'ın Esed rejimini destekleyici ortak operasyonlarına sert tepki gösterirken, Türk hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağının düşürülmesi konusuna da değindi. Royce, Türkiye'nin kendi egemen topraklarını savunmada her türlü hakka sahip olduğunu belirterek, "Rusya'nın oyun oynamayı bırakması ve DAEŞ'e karşı mücadelede yapıcı bir rol üstlenmeye başlaması gerektiği" mesajını verdi.

Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç da Türk hava sahasının ihlali sonucunda düşürülen Rus uçağı dahil Suriye, Irak ve DAEŞ'le mücadele bağlamındaki gelişmeler hakkında ayrıntılı bilgi vererek, Türkiye’nin görüşlerini aktardı. 

Büyükelçi Kılıç’ın ifade ettiği hususların başta Royce olmak üzere komitede genel kabul gördüğü ve desteklendiği öğrenildi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı