"ABD-İslam Ülkeleri Zirvesi"ne doğru

"ABD-İslam Ülkeleri Zirvesi"ne doğru

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Cubeyr:- "Düzenlenecek zirveler, ABD ile Arap ve İslam ülkeleri arasındaki ilişkilerde yeni bir sayfa açacak tarihi bir olaydır"

RİYAD (AA) - Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cubeyr, ABD Başkanı Donald Trump'ın Suudi Arabistan'a düzenlemesi beklenen ziyaret kapsamında gerçekleşecek zirveleri "tarihi olay" olarak nitelendirdi.

Trump'ın 20-21 Mayıs'ta gerçekleştireceği ziyaretle ilgili başkent Riyad'da basın toplantısı düzenleyen Cubeyr, "Düzenlenecek zirveler, ABD ile Arap ve İslam ülkeleri arasındaki ilişkilerde yeni bir sayfa açacak tarihi bir olaydır." dedi.

ABD-İslam Ülkeleri Zirvesi'nin, taraflar arasında terörizmle mücadele ve iki tarafa da hizmet edecek bir ortaklığın inşasında yeni bir iş birliğine imkan sağlayacağını belirten Cubeyr, bu zirvenin önemine işaret eden en önemli göstergenin katılım düzeyinin yüksekliği olduğunu söyledi.

"37 devlet başkanı ile 6 başbakanın katılımını bekliyoruz. Daha önce düzenlenen zirvelerde bu rakama ulaşılmadı. Bu da bu tarihi zirvenin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor." diyen Cubeyr, Kral Selman ile Trump arasında gerçekleşecek zirvenin iki ülke arasındaki stratejik ortaklığı güçlendireceğini dile getirdi.

Suudi Arabistan'ın, ABD'nin tüm dünyada oynadığı rol, terörle mücadele, İran'ın saldırgan politikalarına karşı koyma ve geleneksel müttefiklerle yeniden ilişki kurma konusunda ABD ile görüş birliği içinde olduklarını vurgulayan Cubeyr, sözlerine şöyle devam etti:

"Tahran, nükleer anlaşmadan sonra daha saldırgan oldu, Husilere silah veriyor, Suriye'ye müdahale ediyor, Irak'taki gerilime ortak oluyor, terörü destekliyor ve bölgede istikrarı baltalıyor. Trump, bu meselenin farkında ve bu konuda müttefikleriyle iş birliği yaptığını açıkça ifade etti. Biz de bunu memnuniyetle karşılıyoruz. Trump yönetimi, İran'ın siyasetinin tehlikesinin farkında ve müttefikleriyle birlikte İran'ı kuşatma ve onu bu saldırgan tavrından men etme konusunda kararlı."

Cubeyr, Körfez ülkeleri-ABD zirvesinin, 2015'teki Camp David ve 2016'daki Riyad zirvesinden sonra üçüncü zirve olacağını ve taraflar arasında stratejik ilişkileri geliştireceğini dile getirdi.

İlerleyen günlerde NATO benzeri İslami bir askeri ittifakın kurulması konusunda eğilim olup olmadığıyla ilgili ise Cubeyr, bölgede meydana gelebilecek sorunlara karşı koyacak askeri bir kurumun kurulması için çabaların yoğunlaştırılması gerektiği yönünde fikirlerin gündeme geldiğini söyledi.

- "Sınırlama getirmedik"

Trump'ın eşi Melania Trump'ın ziyaret esnasında giyeceği kıyafetlere bir sınırlama getirilip getirilmeyeceği konusunda Cubeyr, resmi ziyaretlerde kişilerin istediği kıyafeti giyebileceğini, bu konuda bir sınırlama getirmediklerini kaydetti.

20-21 Mayıs'ta Suudi Arabistan'ın ev sahipliği yapacağı 4 zirve, Trump ile Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz, Arap ve İslam ülkeleri liderleri, Körfez ülkeleri liderleri zirvesi ve Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ülkeleriyle düzenlenecek istişare zirvelerinden oluşuyor.

ABD Başkanlığına seçildikten sonra yurt dışı ziyaretlerine Arap ülkelerinden başlayan ilk başkan olacak Trump'ın, Riyad'dan sonra İsrail ve İtalya'yı ziyaret etmesi bekleniyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :