ABD, IŞİD kuşatması altındaki Amirli için yeni operasyonlar başlattı

ABD, IŞİD kuşatması altındaki Amirli için yeni operasyonlar başlattı

ABD ordusu, iki aydır IŞİD kuşatması altında tutulan Türkmen nüfusun yoğunlukta olduğu Amirli nahiyesine havadan insani yardım operasyonu ve civardaki IŞİD militanlarına da hava saldırıları düzenledi

WASHINGTON (AA) - ABD ordusu, Irak'ta iki aydır Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütünün kuşatması altında tutulan Türkmen nüfusun yoğunlukta olduğu Amirli nahiyesine havadan insani yardım operasyonu ve bu operasyona destek için de civardaki IŞİD militanlarına hava saldırıları düzenledi. 

Pentagon Sözcüsü John Kirby, yaptığı yazılı açıklamada, "Irak hükümetinin talebi üzerine, ABD ordusu bugün, iki aydır IŞİD tarafından gıda, su ve tıbbi malzemeden mahrum bırakılan binlerce Şii Türkmen'in yaşadığı Amirli nahiyesine havadan insani yardımda bulundu" ifadesini kullandı.

Havadan yardım operasyonuna Avustralya, Fransa ve İngiltere'den uçakların da katıldığı bilgisini veren Kirby, Amerikan uçaklarının ayrıca, bu insani yardım operasyonuna destek için civardaki IŞİD militanlarına da koordineli hava saldırıları düzenlediğini kaydetti.

Kirby, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

"Bu askeri operasyonlar, insani yardımların dağıtımına olanak tanınması ve IŞİD'in Amirli'deki sivillere saldırmasının engellenmesi için Başkomutan'dan alınan yetkiyle yürütüldü. Bu operasyonlar, (Amirli'deki) artan insani krizle başa çıkmak ve nahiyede mahsur kalan sivilleri korumak için gerekli olduğu müddetçe, boyutu ve süresi bakımından sınırlı olacak.

ABD ordusu, bu operasyonların etkinliğini değerlendirmeye ve gerek duyulduğu müddetçe Irak'ta insani yardımlar sağlamak için Dışişleri Bakanlığı, ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı ve bunun yanında Irak hükümeti, BM ve bağımsız örgütler de dahil uluslararası ortaklarla birlikte çalışmaya devam edecek."

 

Kaynak:Haber Kaynağı