ABD ikinci çeyrekte yüzde 4 büyüdü

ABD ikinci çeyrekte yüzde 4 büyüdü

ABD ekonomisinde ikinci çeyrek büyümesi yüzde 3’lük beklentileri aştı, yüzde 4'e ulaştı

WASHINGTON (AA) - ABD’de Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) yılın ikinci çeyreğinde beklentilerin üstüne çıkarak yüzde 4 arttı.

ABD Ticaret Bakanlığı’nın bugün açıkladığı verilere göre, ikinci çeyrekte ABD ekonomisi yüzde 3’lük beklentiye karşılık yüzde 4 büyüdü. Yılın birinci çeyreğine ilişkin GSYH verileri ise yüzde 2,9'luk küçülmeden yüzde 2,1'lik küçülmeye revize edildi. Geçen yılın ikinci çeyreğine ait büyüme oranı da yüzde 4 olarak düzeltildi.

İkinci çeyrekte beklentilerin üzerinde gerçekleşen büyüme, büyük oranda artan yatırımlar ve tüketim harcamalarından kaynaklandı. İlk çeyrekte 35,2 milyar dolar olan yatırımlar, ikinci çeyrekte 93,4 milyar dolara yükseldi. Tüketici harcamalarında da yüzde 6,2'lik artış kaydedildi. Kamu harcamaları da yüzde 1,6 yükselerek büyümeye katkıda bulundu. Yüzde11,5 artan ithalat ise büyümeyi olumsuz etkiledi. 

Uzmanlar, ikinci çeyrekte beklentilerin üzerinde gerçekleşen büyümenin yılın geri kalanı için iyiye işaret ettiğini ve ekonominin sürdürülebilir büyüme eğilimi yakaladığını belirtiyor. Bu gelişmenin ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bugün sona erecek Açık Piyasa Komitesi toplantısında alınacak kararlara ise direk etkisinin olmayacağı vurgulanıyor. 

İkinci çeyrekteki yüzde 4'lük büyüme oranı piyasalar tarafından da olumlu karşılandı. New York borsalarında endeksler güne yükselişle başladı. 

Kaynak:Haber Kaynağı