"ABD Hazinesi'nin yaptırımı Esed-DAEŞ ticaretini doğruluyor"

"ABD Hazinesi'nin yaptırımı Esed-DAEŞ ticaretini doğruluyor"

Amerikalı uzmanlar, ABD Hazine Bakanlığı'nın Esed rejimiyle DAEŞ arasındaki petrol ticaretine ilişkin yaptırım kararını değerlendirdi

WASHINGTON (AA) – GÜLBİN YILDIRIM - ABD Hazine Bakanlığı’nın Suriye hükümeti ile DAEŞ arasındaki petrol ticaretine yönelik yaptırım kararı, uzun süredir devam eden söylentilere son noktayı koydu. 

ABD Hazine Bakanlığı, geçtiğimiz günlerde Suriyeli iş adamı George Haswani ve sahip olduğu HESCO Mühendislik ve İnşaat Şirketi’ni, Esed rejiminin DAEŞ’ten petrol almasına aracılık ettiği gerekçesiyle kara listeye aldı.

Bakanlıktan bir yetkili, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Haswani ve şirketinin ABD'deki mal varlığını donduran ve ABD'liler ticaret yapmasını yasaklayan bu kararın, bir ülkenin DAEŞ’ten petrol almasıyla ilişkili ilk yaptırım olduğunu bildirdi.

Buna karşın, Haswani ve şirketinin yaptırıma gerekçe olan faaliyetlerine dair detay ve kanıtları, güvenlik önlemleri nedeniyle kamuoyuyla paylaşamayacaklarını kaydeden bakanlık yetkilisi, ABD’nin Esed rejimi ve DAEŞ’e yönelik mücadelesini sürdüreceğini vurguladı.

 

- ‘‘Söylentiler doğrulanmış oldu’’ 

 

AA muhabirinin konuya ilişkin sorularını yanıtlayan Atlantik Konseyi Kıdemli Uzmanı Jean Seznec ise yaptırım kararını, ABD yönetiminin Esed rejimini DAEŞ’ten petrol almakla resmi olarak suçlaması olarak nitelerken, ‘‘Karar, Suriye hükümetinin yakından takip edildiğini gösterdi’’ dedi.

Seznec, bu konuda uzun süredir söylentiler olduğuna dikkati çekerken, ‘‘Suriye hükümetinin DAEŞ’ten petrol aldığına yönelik söylentileri epeydir duyuyorduk, söylentiler bu yaptırım kararıyla doğrulanmış oldu’’ ifadelerini kullandı. 

ABD’de Şükran Günü tatilinden bir gün önce açıklanması nedeniyle yeterli ilgi görmeyen yaptırım kararının önemli bir gelişme olduğunu vurgulayan Seznec, “Bazı haberlerde, ABD’nin yaptırım kararını, Fransa’ya Esed ile çalışmaması gerektiğini göstermek için aldığı yorumlarına yer verildi ancak ben, ABD'nin bu kararı, Esed için zorluk çıkarmak ya da Fransa ve Rusya’ya bir mesaj vermekten ziyade DAEŞ’in finans kaynaklarını azaltmak istemesine bağlıyorum’’ şeklinde konuştu. 

Seznec, ayrıca Suriye rejiminin DAEŞ petrolünü çok ucuz fiyata aldığına işaret ederken, başka kaynaklardan sağlanan petrolün Esed’e daha pahalıya mal olduğunu dile getirdi.

 

- ‘‘Yaptırımlar kesin çözüm değil ama DAEŞ'e maliyeti artırıyor’’ 

 

ABD'nin finansal yaptırımlarının DAEŞ petrolünün satışına aracılık edenlerin işlerini zorlaştırmasına rağmen, yasadışı petrol ticaretinin önünü tamamen kesemeyeceği öngörüsünde bulunan Seznec, bu noktada, ‘‘Yaptırımları delmenin çeşitli yolları olduğu için çok verimli değil. Bunu ABD Hazine Bakanlığı da biliyor ama kararın doğrudan sonucu, DAEŞ'in petrol ticaretinin maliyetini artırması olacak; çünkü yaptırımları aşmak için yeni birilerini bulup onlara da ödeme yapmaları gerekecek’’ değerlendirmesini yaptı. 

Atlantik Konseyi Kıdemli Uzmanı Jean Seznec, sözlerini DAEŞ'in petrol gelirlerinin günlük 450 bin dolar ve aylık 150 milyon dolara yakın olduğu öngörüsüyle tamamladı. 

 

- ‘‘Orta Doğu'nun enerji güvenliği için büyük problem’’

 

Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA) İcra Direktörü Fatih Birol ise yaptırımların çözüme önemli katkısı olacağını belirtirken, ‘‘DAEŞ'in varlığı ve petrol kaynaklarını ele geçirmiş olması, Orta Doğu'nun enerji güvenliği için büyük bir problem. Yaptırımların bu sorunun çözümüne büyük katkısı olacaktır’’ ifadesini kullandı. 

Birol, konuya ilişkin gelişmeleri yakından takip edeceklerini ve sorunun bir an önce çözülmesini umduklarını sözlerine ekledi. 

Washington merkezli Orta Doğu Enstitüsü’nün Kıdemli Uzmanı Greg Myre ise ABD'nin söz konusu yaptırım kararının son zamanlarda gerçekleştirilen askeri operasyonlarla aynı çizgide olduğuna işaret ederken, ‘‘ABD, ekonomik baskıları açıkça yükseltmeye çalışıyor. Buna ilaveten son dönemde petrol tankerlerinin de bombalandığını gördük. Bence, bunlar DAEŞ'in finansal kaynaklarının izini sürmek adına artırılan çabaların bir parçası’’ diye konuştu.

Myre,yaptırım ve diğer girişimlerin sonuçlarını tahmin etmek için erken olduğunu ifade ederken, kararın zamanlamasına ilişkin soru üzerine ‘‘Bu adımları neden daha önce atmadıklarını bilemiyorum ama uzun süre önce yapabilirlerdi’’ değerlendirmesini yaptı.

 

- Kara listeye alınan şirkete ilişkin dikkat çeken ayrıntılar 

 

Öte yandan, ABD'nin kara listesine alınan George Haswani'ye ulaşılamazken, HESCO Mühendislik ve İnşaat Şirketi’nin "www.hescoco.com" adlı sitesinde ziyaretçileri ‘‘Şu anda yapım aşamasındadır’’ notu karşılıyor. 

Ancak, web sitesinin, yaptırım kararı öncesinde arama motoru Google'ın ön belleğine kaydedilmiş kopyalarında şirketle ilgili şu bilgiler yer alıyor:

‘‘1990'da kurulan Hesco, Suriye'deki önde gelen mühendislik, inşaat ve ticaret şirketlerinden biridir ve kuruluşundan bu yana Suriye içinde ve dışında yabancı şirketlerle iş birliği yaparak büyük projelere imza atmıştır. Faaliyetlerimiz, mühendislik ve inşaat alanlarında yoğunlaşmıştır. Doğal gaz ve petrol boru hatları, anahtar teslimi petrol istasyonları ve tankları gibi geniş ölçekli projeleri gerçekleştiriyoruz.’’

Ayrıca, web sitesinin geçmiş kopyalarında şirketin müşterilerine ilişkin bilgiler yer alırken, bunların arasında Suriye'nin Savunma, Elektrik, Petrol ve Mineral Kaynakları Bakanlıklarının yanı sıra Suriye Doğalgaz Şirketi ve Suriye Petrol Şirketi gibi devlet kontrolündeki önemli ticari kuruluşların olması dikkati çekti. 

Avrupa Birliği de şirketin sahibi George Haswani'yi aynı sebepten ötürü mart ayında yaptırım listesine eklemiş, İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond, yaptırım kararının ardından "Bu karar, DAEŞ ve Esed arasındaki 'savaş'ın bir yalan olduğunu gösteriyor. Esed'in onları (DAEŞ) mali olarak desteklediğini ortaya koyuyor." açıklamasını yapmıştı. 

 

- Suriye 36 yıldır terörü finanse eden ülkeler listesinde

 

 ABD'nin bir ülkeyi DAEŞ'ten petrol almakla ilk kez suçlaması çok önemli bir gelişme ancak Suriye'nin terör örgütüne finansal destek vermesine karşılık atılabilecek finansal adımlar sınırlı. Suriye 1979 yılından bu yana ABD Dışişleri Bakanlığı'nın teröre destek veren ülkeler listesinde bulunuyor. Ülkeyi listeye alındığı dönemde Beşşar Esed'in babası Hafız Esed yönetiyordu. 

 

AA

Kaynak:Haber Kaynağı