ABD ekonomisi beklentilerin üstünde büyüdü

ABD ekonomisi beklentilerin üstünde büyüdü

ABD ekonomisi yılın üçüncü çeyreğinde beklentilerin üzerinde, yüzde 3,5 büyüdü

WASHINGTON (AA) - ABD'de ekonomik büyüme bu yılın üçüncü çeyreğinde beklentileri aşarak yüzde 3,5'e ulaştı.

ABD Ticaret Bakanlığı’nın bugün açıkladığı verilere göre, gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) üçüncü çeyrekte yüzde 3,5 arttı. GSYH'ye yönelik 3. çeyrek büyüme beklentisi yüzde 3,1 seviyesindeydi. Amerikan ekonomisi, yılın ikinci çeyreğinde ise yüzde 4,6 büyüyerek, 2011'in son çeyreğinden bu yana en yüksek büyüme oranını kaydetmişti.

Veriler, ayrıca GSYH fiyat endeksinin yüzde 1,4 olan beklentinin altında kalarak yüzde 1,3 arttığını da ortaya koydu. Çekirdek kişisel tüketim harcamalarındaki artış da yüzde 1,4'te kaldı. 

Beklentilerin üzerinde gerçekleşen büyümede artan yatırımlar, ihracat ve savunma harcamaları etkili oldu. Yılın ikinci çeyreğinde yüzde 11,1 artan ihracat, üçüncü çeyrekte de yüzde 7,8 yükseldi. Savunma harcamalarının yüzde 16 artarak son 5 yılın en yüksek seviyesine çıkması dikkati çekti. Reel yatırımlardaki artış ise yüzde 5,5 olarak ölçüldü. 

Uzmanlar, üçüncü çeyrekte beklentileri aşan yüzde 3,5'lik büyümeyi, ekonominin ivme kazandığı şeklinde yorumlayarak, düşen petrol fiyatlarının tüketici harcamalarını artırarak ekonomiyi olumlu etkilemeye devam edeceği öngörüsünde bulunuyor.

Kaynak:Haber Kaynağı