ABD ekonomisi 3.çeyrekte yüzde 3,2 büyüdü

ABD ekonomisi 3.çeyrekte yüzde 3,2 büyüdü

ABD'de 2016 üçüncü çeyrek büyüme verisi yüzde 2,9'dan yüzde 3,2'ye revize edildi- İki yılın en güçlü artışını kaydeden büyüme verisine ilişkin beklenti yüzde 3,0 yönündeydi

WASHINGTON (AA) - ABD ekonomisi bu yılın üçüncü çeyreğinde 3,2 büyüyerek son 2 yılın en iyi performansını gösterdi.

ABD Ticaret Bakanlığının güncellediği verilere göre, ülkede Gayrisafi Yurt içi Hasıla (GSYH) yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 3,2 arttı. Geçen ay açıklanan öncü tahminler yüzde 2,9 büyümeye işaret ederken, ikinci tahmine ilişkin piyasa beklentisi yüzde 3,0 artış yönündeydi.

Üçüncü çeyrekte beklentileri aşan büyüme, ayrıca 2014’ün aynı döneminden bu yana en güçlü artış olarak kayıtlara geçti.

Bakanlığın verilere ilişkin raporunda, yukarı revize edilen büyüme verisinde, kişisel tüketim harcamalarının (PCE) ilk tahmine kıyasla daha yüksek olmasının etkili olduğu belirtildi. Ülke ekonomisinin yaklaşık yüzde 70'ini oluşturan PCE’deki çeyreklik artış, yüzde 2,1’den yüzde 2,9’a revize edilirken, piyasanın artış beklentisi yüzde 2,3 olarak belirlenmişti.

Öte yandan, üçüncü çeyrekte GSYH ve PCE fiyat endeksleri sırasıyla yüzde 1,5 ve yüzde 1,4 ile beklentinin hafif altında arttı. Çekirdek PCE’deki artış ise 1,7’de sabit bırakıldı.

Analistler, ilk çeyrekte yüzde 1,1 ve ikinci çeyrekte yüzde 1,4 olan büyümenin üçüncü çeyrekte yüzde 3’ü aşmasını, Amerikan ekonomisinin ivme kazandığı şeklinde değerlendiriyor. Bu durumun, ABD Merkez Bankası Fed’in yılın son toplantısında faiz artırma olasılığını daha da güçlendirdiği ifade ediliyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :