ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Toner:

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Toner:

"Ortak Araştırma Mekanizması (JIM) Suriye’de kimyasal silah kullanımına ilişkin durumları aydınlatmak adına çok önemli bir iş yapıyor. Raporda 2014 ve 2015 yılında gerçekleştiği belirtilen dört kimyasal silah kullanımının üçü Suriye rejimi tarafından yapı

WASHINGTON (AA) – ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, Rusya’nın Suriye'de rejimin kimyasal silah kullandığını ortaya koyan rapora tepki göstermesine ilişkin olarak, "2014 ve 2015 yıllarındaki kimyasal silah kullanımının üçü rejim tarafından yapıldı." dedi.

Toner, günlük basın toplantısında Rusya'nın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Vitaly Churkin’in, BM bağımsız araştırma komisyonunun Suriye'de rejimin üç kez kimyasal silah kullandığını ortaya koyan raporun çelişkili olduğu yönündeki sözlerini değerlendirdi.

BM'nin Ortak Araştırma Mekanizmasını (JIM) desteklediklerini ifade eden Toner, "Suriye’de kimyasal silah kullanımına ilişkin durumları aydınlatmak adına çok önemli bir iş yapıyorlar. Şunu da belirtmek isterim ki, Raporda 2014 ve 2015 yılında gerçekleştiği belirtilen dört kimyasal silah kullanımının üçü rejim tarafından yapıldı.” diye konuştu.

Beşşar Esed rejiminin bu bağlamda Suriye halkına terör örgütü DAEŞ’ten daha fazla zarar verdiğini belirten Toner, "Elimizdeki bilgiye göre, belirtilen kimyasal silahların hepsini ortadan kaldırdık. Fakat bunun klorin gazını kapsamadığının farkındayız. Hardal gazının ise ellerine nasıl geçtiğini ya da nasıl yaptıklarını bilmiyoruz. Bu konuda net bir görüntü yok." değerlendirmesini yaptı.

Rusya'nın rejimin Suriye'de kimyasal silah kullandığına yönelik Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütünün (OPCW) raporuna gösterdiği tepkiye karşı, araştırma komisyonunun başkanı Virginia Gamba, raporun arkasında durduklarını belirtmiş, Suriye'de rejim güçleri tarafından üç kez kimyasal silah kullanıldığına dair "yeterli kanıt" olduğunu söylemişti.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :