ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Kirby:

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Kirby:

"ABD yönetimi hiçbir zaman İsrail’in yeni yerleşimlerini ve bununla ilgili girişimlerini desteklemedi ve savunmadı ve bunu meşrulaştıracak eylemler ve politikalarda da bulunmadı”

WASHINGTON (AA) - ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, ABD yönetiminin hiçbir zaman İsrail’in 1967 sınırlarının ötesine geçen yeni yerleşim yerleri kurma çabalarını desteklemediğini ve bunu meşrulaştıracak eylemler ve politikalarda da bulunmadığını bildirdi.

Kirby, günlük basın toplantısında, "Ticareti Geliştirme Yetkisi" (TPA) yasasında, ticari ortaklıklarda İsrail’e yönelik boykot ve tecrit gibi kampanyaların teşvik edilmemesine yönelik kısımda, "İsrail tarafından kontrol edilen bölgeler" ifadesinin kullanılmasına dair soruya yazılı yanıt verdi.

ABD olarak İsrail devletini hedef alan yaptırım, tasfiye ve boykot gibi eylemlere güçlü biçimde karşı olduklarını belirten Kirby, ancak yasanın ilgili hükmü, İsrail ve "İsrail kontrolündeki bölgeler"i bir araya getirerek, ABD’nin yerleşim yeri eylemleri de dahil olmak üzere işgal altındaki bölgeler konusunda uzun süredir var olan politikasına ters düştüğünü kaydetti.   

Kirby, 1967’den bu yana Demokrat ve Cumhuriyetçi olsun tüm yönetimlerin İsrail’in 1967 sınırları ötesindeki yerleşim yeri hareketlerine karşı durduğunu anımsatarak, "Bu yönetimin duruşu da farklı değil. ABD yönetimi hiçbir zaman İsrail’in yeni yerleşimlerini ve bununla ilgili girişimlerini desteklemedi ve savunmadı ve bunu meşrulaştıracak eylemler ve politikalarda da bulunmadı" ifadesini kullandı.

Ayrıca Kirby, ABD’de hem Demokrat hem de Cumhuriyetçi Parti'nin, sahadaki gerçekleri değiştiren yeni yerleşim çabaları ve eylemlerinin iki devletli çözümün "altını kazıdığının" ve sadece sürdürülebilir ve adil bir barışa yönelik müzakereleri daha da zorlaştırdığının uzun süredir farkında olduğunu ifade etti. 

AA

Kaynak:Haber Kaynağı