ABD Dışişleri Bakanlığı:

ABD Dışişleri Bakanlığı:

“Türkiye’nin üzerindeki baskıyı anlıyoruz. PYD hakkında endişelerinden dolayı kendileriyle çalışmaya devam edeceğiz"- “Türkiye’yle yakın ilişkimizi ve ileriye doğru genişleteceğimiz çabalarımızı hiçbir şey değiştiremez”- "Suriye’de PYD’ye verilen silahlar

WASHINGTON (AA) – ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin PYD’yi terörist bir grup olarak gördüğünü fakat kendilerinin böyle düşünmediğini bildirdi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, günlük basın toplantısında, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yurt dışı seyahatinden dönerken uçakta gazetecilere yaptığı konuşmada, ABD’nin PYD ile ilişkisine işaret ederek, “Ben miyim senin ortağın, yoksa Kobani'deki teröristler mi?" şeklindeki eleştiri soruldu.

Türkiye’nin bir NATO müttefiki ve DAEŞ’e karşı yapılan operasyonlarda önemli bir ortak olduğuna değinen Kirby, “Bu konu Türkler için sadece teorik bir mesele değil. Tam olarak sınırlarında yaşanıyor. Milyonlarca mülteci ile uğraşıyorlar. Rusya ve Esed rejiminin askeri operasyonlarından dolayı daha fazla mülteci gelebilir” dedi.

Bu sebeplerden dolayı “Türkiye’nin üzerindeki baskıyı” anladıklarını belirten Kirby, “PYD hakkında endişelerinden dolayı kendileriyle çalışmaya devam edeceğiz. Bu yeni bir şey değil, hatta hiç yeni değil. Onlarla konuşmaya devam ederek konu hakkında görüş alışverişinde bulunacağız” ifadelerini kullandı.

Kirby, Erdoğan’ın sözlerine işaret ederek, “Burada yapılacak seçim, koalisyon üyesi olarak bizlerin DAEŞ’e karşı çabamızı artırmak ve örgütü Irak ve Suriye’de tamamen ortadan kaldırmaktır” şeklinde konuştu.

Kirby, “Türkiye’yle yakın ilişkimizi ve ileriye doğru genişleteceğimiz çabalarımızı hiçbir şey değiştiremez” diyerek şunları kaydetti:

“Şunu söyleyebilirim ki, arkadaşlar bile bütün konularda aynı düşünmeyebilirler ve biz arkadaşız ve her meselede aynı düşünmeyebiliriz, özellikle bu kavgada. Bu karmakarışık bir çabadır, biz bunun farkındayız. Fakat bu grubun (DAEŞ) peşinden giderken ayağımızı gazdan çekmek anlamına gelmiyor ve Türkiye gibi ülkelerle bu konularda çalışmaya devam edeceğiz”

Kirby, “Biz, PYD’yi terör örgütü olarak tanımlamıyoruz” ifadelerini kullanarak, Türkiye’yle bu konuda konuşmaya devam edeceklerini söyledi. Kirby, “Türkiye bir müttefik, dost ve ortaktır” dedi.

- PYD’ye verilen silahların Türkiye’de ortaya çıkması

Kirby'ye ayrıca, Suriye’de PYD’ye verilen silahların Türkiye’ye sokulduğu iddiaları da yöneltildi.

Kiby, bu konudaki haberleri takip ettiklerini belirterek “Biz bunları doğrulayacak bir delil görmedik. Kürt savaşçılara sadece mühimmat verildi, silah değil. Fakat kesinlikle bu konuyu ciddi bir şekilde yakından takip ediyoruz. Eğer bu iddiaları doğrulayan bir kanıt bulursak gerekli adımları atacağız” açıklamasında bulundu.

- “McGurk’un Kobani’de Polat Can’la görüşmesi tesadüftü”

Ayrıca günlük basın toplantısında, ABD Başkanı Barack Obama'nın DAEŞ Karşıtı Küresel Koalisyon Temsilcisi Brett McGurk’un Kobani’ye yaptığı ziyaret sırasında eski bir PKK’lı olan PYD sözcüsü Polat Can’la görüşmesi gündeme getirildi.

Kirby, McGurk’un Can’la görüşmesinin tesadüfen olduğunu belirterek, “Bu kişiyle görüşmesi daha önceden planlanmamıştı, Orada Kürt savaşçıları temsil ediyordu” ifadesini kullandı.

- Halep ve çevresinde yaşanan çatışmalar

Ayrıca Kirby, Halep ve çevresinde yaşanan çatışmalardan derin kaygı duyduklarını bildirdi. İnsani durumun daha da kötüleşmesinden endişelendiklerini anlatan Kirby, “10 binden fazla, bazı raporlara göre daha fazla halk evlerini terk etmiş durumda" dedi.

Rusya’nın Suriye’de gerçekleştirdiği askeri operasyonun Moskova ve Washington arasında yapılan görüşmelerde sık sık dile geldiğini belirten Kirby, Rus saldırılarından dolayı daha fazla sivilin evlerini terk etmek zorunda kalabileceğini belirtti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :