Abd Dışişleri Bakanı Kerry, Nairobi'de

Abd Dışişleri Bakanı Kerry, Nairobi'de

Kerry, Kenya'ya 100 milyon dolar yardım yapılacağını açıkladı

NAİROBİ (AA) - ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Kenya'ya 100 milyon dolar yardım yapılacağını söyledi.

Resmi temaslarda bulunmak üzere Kenya'nın başkenti Nairobi‏'de olan Kerry, düzenlediği basın toplantısında, Kenya'daki Somalili mültecilere daha fazla yardım yapılacağını ve ülkenin kuzeyindeki Dadaab mülteci kampının açık kalacağını bildirdi.

 "Kenya'nın mültecilere ev sahipliği yaparken uluslararası yardıma ihtiyacı var" diye konuşan Kerry, uluslararası donörlere ülkelerindeki savaştan kaçarak Kenya'ya sığınan mültecilere yardım çağrısı yaptı.

"Geçtiğimiz yıllarda Kenya'ya 645 milyon dolar verdik, bu yıl da 100 milyon dolar vereceğiz" diyen Kerry, ülkedeki Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) yetkilileriyle görüştüğünü, BMMYK'ya mültecilere okul, gıda, sağlık hizmetleri ve güvenli bölge sağlanması için 45 milyon dolar verileceğini belirtti.

Kenya Devlet Başkanı Uhuru Kenyatta'yla, Dadaab kampının şimdilik açık kalması konusunda anlaştıklarını ifade eden Kerry, "Somali'deki işimizi bitirene kadar kamp açık kalacak" dedi.

-"Gurur duymalısınız" 

Kenyalıların, Garissa Üniversitesine yapılan saldırıdan sonra yaşadıkları acıyı anladığını söyleyen Kerry, "Mültecilere ev sahipliği yaptığınız için kendinizle gurur duymalısınız" ifadesini kullandı.

Kenya'nın Somali'deki askerlerini geri çekmesini savunan muhalefet liderleriyle görüştüğünü kaydeden Kerry,  Kenya'nın Somali ve Sudan'da ABD'nin diğer ülkelerde oynadığına benzer bir rolü olduğunu savunarak  "Afganistan ve Irak'ta askerlerimiz var, bu birlikler bölgeye barış ve demokrasi getirmeye yardımcı oldular" dedi.

Kenya'nın Somali'deki rolünün çok önemli olduğunu anlatan Kerry, şöyle konuştu: "Eş-Şebab yeniliyor, Kenya ancak Somali, Sudan ve mülteciler güvende olursa güvende olacaktır. Kenya'ya ayrıca sınır güvenliği, istihbarat toplama, yasaların uygulanması ve kapasite geliştirme konularında destek olacağız. Kenya askerlerine ekipman sağlayarak onları eğiteceğiz." 

-Dadaab kampı

Kenya, terör örgütü Eş-Şebab tarafından 2 Nisan'da Garissa Üniversitesine düzenlenen ve 148 kişinin hayatını kaybettiği saldırının ardından, Şebab'ın dünyadaki en büyük mülteci kampı olan Dadaab'taki kampı ülke içindeki saldırılarda üs olarak kullandığını iddia ederek, kampı kapatacağını açıklamıştı.

Somali sınırının yakınında yer alan kampta, Somali'nin eski Devlet Başkanı Siad Barre'ın 1991 yılında devrilmesinden sonra çıkan karışıklıkların ardından bu ülkeden gelen mülteciler barınıyor.

BMMYK rakamlarına göre 335 bin 565'i Dadaab kampında olmak üzere Kenya'da 423 bin 153 kayıtlı Somalili mülteci bulunuyor.

Somali'de faaliyet gösteren Eş-Şebab militanları, 2011'de Afrika barış gücü çerçevesinde Somali'ye gönderdiği askerlerini geri çekmemesi durumunda Kenya'da da terör saldırıları düzenleyeceği tehdidinde bulunuyordu.

Kaynak:Haber Kaynağı