ABD Dışişleri Bakanı, Çin'in Afrika politikasını eleştirdi

ABD Dışişleri Bakanı, Çin'in Afrika politikasını eleştirdi

Bakan Tillerson:"Çin (Afrika'yı) kendisine bağımlılığa teşvik ediyor"

WASHINGTON (AA) - ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Afrika seyahati öncesi Çin'in Afrika politikasını hedef alan açıklamalarda bulundu.

Bakan Tillerson, Afrika'da yapacağı ziyaretler öncesi başkent Washington bölgesinde yer alan George Mason Üniversitesi'nde konuştu. Konuşmasına ABD-Afrika ilişkilerine değinerek başlayan Tillerson, ABD ve Afrika arasındaki ticari ilişkilere vurgu yaparak, Afrika ülkelerinin gelişiminin, ABD dış ticaret politikasında önemli bir yere sahip olduğunu dile getirdi.

Bakan Tillerson, Afrika ile ticari ilişkilerin her geçen yıl daha da arttığına dikkati çekerek, 2016 yılında 33 milyar dolar olan ticari hacmin, 2017 yılında 39 milyar dolara yaklaştığını kaydetti. Konuşmasının devamında Çin'in Afrika'daki ticari faaliyetlerini hedef alan Rex Tillerson, "Çin (Afrika'yı) kendisine bağımlılığa teşvik ediyor." ifadesini kullandı.

Çin'in bu tutumunun, Afrika’nın bağımsızlığını tehlikeye attığını savunan Tillerson, şöyle devam etti:

"Çin'in Afrika'ya yaptığı yatırımlar Afrika'nın gelişmesi ve altyapısı adına önemli. Fakat bu, Afrika'yı korkunç derecede bir borç yatağına düşürdü ve bir iş alanı bırakmadı. Bu süreç içerisinde tuzak borçlar veriyorlar, yolsuzluk yapıyorlar ve tehlikeli bağlantılara giriyorlar."

Tillerson ayrıca Afrika'ya, ek olarak yaklaşık 533 milyon dolar civarında insani yardım yapacaklarını açıkladı.

Bakan Tillerson'un, 6-13 Mart tarihleri arasında Çad, Cibuti, Etiyopya, Kenya ve Nijerya'yı ziyaret etmesi bekleniyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :