ABD diplomatı Venezuela'da

ABD diplomatı Venezuela'da

Thomas Shannon, Venezuela Devlet Başkanı Maduro ile görüştü

CARACAS (AA) - ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Büyükelçi Thomas Shannon, iki ülke arasında diyaloğun geliştirilmesi amacıyla geldiği Venezuela'da Devlet Başkanı Nicolas Maduro ile görüştü.

Maduro, Shannon ile devlet başkanlığı sarayındaki görüşmesinin ardından basına yaptığı açıklamada, "Shannon'a ABD Başkanı Barack Obama'ya iletmesi için bir mesaj verdim. Obama'nın, sekiz yıl boyunca Venezuela'daki devrime karşı çıkarak takındığı tutumu değiştirebileceğini umuyoruz. Umarız başkanlığının son yedi ayında, iki ülke arasında olumlu bir gündemle diyalog yolunu açabiliriz. " diye konuştu.

ABD'yi çok sert bir dille eleştirdiği bilinen Nicolas Maduro'nun Shannon ile gazetecilere poz verirken sürekli gülümsemesi dikkati çekti.

Büyükelçi Shannon Venezuela'da muhalefetin temsilcileriyle de bir araya geldi. Venezuela muhalefetinin görüşmede Maduro hükümetiyle diyalog çağrısını reddettiği kaydedildi.

Venezuela'yı iki günlük ziyareti sırasında ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile Venezuelalı mevkidaşı Delcy Rodriguez arasında geçen ay Dominik Cumhuriyeti'nde yapılan görüşmenin devamının getirilmesi için çaba sarf etmesi beklenen Büyükelçi Thomas Shannon'ın, Maduro'nun yanı sıra ülkedeki diğer siyasi aktörler ve üst düzey yetkililerle görüşmesi planlanıyordu.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, deneyimli diplomatın, Güney Amerika ülkesinin karşı karşı olduğu siyasi, ekonomik ve sosyal krizler konusunda diyalog başlatacağını belirterek, "Diyaloğu teşvik etmeye çalışmak, isteğimiz bu. Tüm tarafların katılımı olmadan bunun gerçekten anlamlı ve verimli olamayacağının da farkındayız. Büyükelçi Shannon'un yaptığı şey, diyaloğun desteklenmesine yardımcı olmak." ifadesini kullanmıştı.

ABD ve Venezuela'nın, 2010 yılından bu yana büyükelçi seviyesinde iletişimleri bulunmuyordu.

Venezuela, ABD'yi içişlerine karışmakla suçlarken, ABD, Caracas yönetiminin insan haklarını ihlal ettiğini savunuyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :