ABD Başkanı Obama'dan Afrikalı liderlere eleştiri

ABD Başkanı Obama'dan Afrikalı liderlere eleştiri

Obama:- "Görev süreleri biten liderler gitmeyi reddederlerse Afrika ilerleyemez"- "Hiç kimse hayatı boyunca cumhurbaşkanı olamaz. İnsanlar neden uzun süre görevde kalmak ister, anlamıyorum, özellikle de çok paraları varsa"

ADDİS ABABA (AA) - ABD Başkanı Barack Obama, Afrika Birliği Genel Merkezi'nde yaptığı konuşmada Afrikalı liderleri uyararak, "Görev süreleri biten liderler gitmeyi reddederlerse Afrika ilerleyemez" dedi. 

Obama, beş günlük Doğu Afrika turunun son gününde Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da bulunan Afrika Birliği Genel Merkezi'nde üye 54 ülkenin diplomatlarına hitap etti. 

Afrikalı liderlere, görev süreleri bittiğinde gitmeleri ve ülkelerinin anayasalarına saygılı olmaları gerektiğini söyleyen Obama, Burundi'yi örnek vererek Cumhurbaşkanı Pierre Nkurunziza'nın anayasayı gözardı etmesinin ülkede şiddete yol açtığını savundu. 

"Hiç kimse hayatı boyunca cumhurbaşkanı olamaz. İnsanlar neden uzun süre görevde kalmak ister, anlamıyorum, özellikle de çok paraları varsa" diyen Obama, gazetecilerin ve aktivistlerin hapsedilmesi halinde demokrasinin özde değil sözde olacağını söyledi ve "demokrasinin sadece seçimden ibaret olmadığını" dile getirdi.

- Yolsuzluklarla mücadele

Etiyopya'nın önemli bir adım attığını ve şiddet olmadan seçimlere gittiğini hatırlatan Obama, "Etiyopya muhalefete ve gazetecilere daha geniş bir alan vermelidir" şeklinde konuştu. 

Obama, demokrasinin Gana, Nijerya, Güney Afrika ve Namibya gibi Afrika ülkelerinde kök saldığını, Afrika kıtasında çok sayıda kişinin ise demokrasiden mahrum olduğunu söyledi.  

Afrika'daki yolsuzluklara da değinen ABD Başkanı Barack Obama, yolsuzluklardan dolayı Afrika'nın milyarlarca dolarının yok olduğunu belirtti. Obama, "Bu paralar okul ve hastane yapımında kullanılabilir. Bu yolsuzluk kanseri son bulmalı. Yolsuzluk nedeniyle paralar yatırımlardan uzaklaşıyor" ifadesini kullandı. 

Addis Ababa'da Obama'nın ziyareti nedeni ile çok yoğun güvenlik önlemleri alındı. Afrika Birliği binasının çevresindeki birçok iş yeri Obama'nın gelişi öncesinde güvenlik gerekçesiyle kapatıldı.

Obama, Afrika Birliği'nde yaptığı konuşmadan sonra Etiyopya'dan ayrıldı. 

Afrika Birliği Komisyon Başkanı Nkosazana Dlamini Zuma, Obama'nın ziyaretinin Afrika ve ABD ilişkilerini güçlendirdiğini bildirerek, Afrika Birliği'nin BM Güvenlik Konseyi daimi üyesi olabilmesi için uluslararası topluma destek çağrısında bulundu. Zuma, BM Güvenlik Konseyi'nde Afrika'nın daimi üye olmamasının adaletsizlik olduğu ve düzeltilmesi gerektiğini savundu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı