ABD, Bahreyn'e güvenlik yardımlarının önünü açtı

ABD, Bahreyn'e güvenlik yardımlarının önünü açtı

Bahreyn’e yönelik 2011 yılında askıya alınan güvenlik yardımlarına yeniden başlanabilecek

WASHINGTON (AA) - ABD yönetimi, 2011 yılında ülkedeki gösterilerde sert müdahalede bulunulduğu için Bahreyn’e durduğu güvenlik yardımlarının yeniden serbest bırakılacağını açıkladı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, yönetimin bu doğrultudaki kararını yazılı açıklamayla duyurdu.

"ABD, Bahreyn’in 2011 yılında göstericilere sert müdahalesinin ardından konulan Bahreyn Savunma Kuvvetleri ve Ulusal Muhafızlarına yönelik güvenlik yardımını durdurma kararını kaldırıyor" ifadesini kullanan Kirby, bu kararın alınmasında Bahreyn’in insan hakları konusundaki çabalarının etkisine işaret etti.

Kirby, açıklamasında "Bahreyn’de insan haklarının durumunun yeterli olduğunu düşünmesek de Bahreyn hükümetinin insan hakları reformu ve uzlaşma konularında kat ettiği anlamlı ilerlemeyi kabul etmemizin önemli olduğunu düşünüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Bahreyn yönetiminin attığı adımların ilerleme ve uzlaşıya vesile olacak bir atmosfere katkı sağladığına vurgu yapan Kirby, ne tür ilave güvenlik yardımlarının sağlanacağı konusunda ise herhangi bir bilgi vermedi.

Körfez’de ABD’nin 5’inci Filosuna ev sahipliği yapan Bahreyn, DAEŞ ile mücadele kapsamında oluşturulan uluslararası koalisyona da desteğinde bulunuyor.

ABD Dışişleri Bakanlığına göre 2000 yılından itibaren Washington’ın Bahreyn’e askeri satışların toplamı 1,4 milyar dolar.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı