"ABD, BAE, Suudi Arabistan ve Mısır Hafter'i destekliyor"

"ABD, BAE, Suudi Arabistan ve Mısır Hafter'i destekliyor"

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Kavas:- "ABD'nin yanı sıra BAE, Suudi Arabistan ve Mısır'ın Hafter'e ciddi destek verdiği biliniyor"- "Rusya, İtalya ve Fransa perde arkasından Hafter'i destekliyor"- "Dünya Hafter'i desteklerk

ANKARA (AA) - MEHMET ALACA - İstanbul Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Kavas, Trablus'u ele geçirmek için askeri operasyonlar düzenleyen Libya'nın doğusundaki askeri güçlerin lideri General Halife Hafter'in, uluslararası toplum tarafından tamamen reddedilmediğine işaret ederek "ABD'nin yanı sıra Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Suudi Arabistan ve Mısır'ın Hafter'e ciddi destek verdiği biliniyor." dedi.

Kavas, Libya'da Birlemiş Milletler (BM) tarafından tanınan Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin (UMH) siyasi ve askeri yetkililerine karşı operasyon yürüten Hafter'in Trablus'a saldırısına yönelik uluslararası kamuoyunun tutumunu AA muhabirine değerlendirdi.

Hafter'in kişiliğini Mısır'da darbeyle yönetime gelen Abdulfettah Sisi'ye benzeten Kavas, "Hafter, Muammer Kaddafi zamanında önemli komutanlardan biriydi ve haliyle o dönem emrindeki askerler şu anda da Hafter ile birlikte hareket etmektedir." şeklinde konuştu.

Hafter'in, Libya'nın Kaddafi döneminde düzeni sağlayan komutanların ve askerlerle hareket etmesinden dolayı, bazı uluslararası güçler ve halk ile ilişkilerinin belirli düzeyde olduğunu savunan Kavas, şöyle devam etti:

"Hafter, 1987 yılında Çad'daki operasyonun komutanıydı. O dönem Fransa'nın desteğini alan Çad'ın Hissene Habre birlikleri Hafter'i esir aldı. 1990 yılındaki darbeye kadar bin 200 askeriyle Çad'ın başkentinde tutuldukları ve darbe esnasında da ABD'nin Hafter'i Pensilvanya'ya götürdüğü her türlü kaynakta görülmektedir. Hafter'in 2011 yılına kadar Pensilvanya'da kaldığını belirtmek gerekir ancak Libya'daki karışıklık döneminde Hafter için Tobruk'ta zemin oluştu ve 8 yıldır varlığını giderek güçlendirdi. ABD'nin yanı sıra BAE, Suudi Arabistan ve Mısır'ın Hafter'e ciddi destek verdiği biliniyor."

- "Rusya, İtalya ve Fransa perde arkasından Hafter'i destekliyor"

Kavas, uluslararası toplumun hiçbir zaman Hafter'i tamamen reddetmediğine işaret ederek "Rusya, İtalya ve Fransa perde arkasından Hafter'i destekliyor." şeklinde konuştu.

Uluslararası toplumun Hafter'in Trablus'a saldırmasına verdiği tepkinin yeterince samimi olmadığını belirten Kavas, "Tepkileri gerçekçi de olsa danışıklı dövüş de olsa yapacakları hiçbir şey yok. Bulundukları konum gereği bu tür açıklamalar yapıyorlar. Bölgede bir sürü uluslararası güç var. Eğer gerçekten isteseler bu saldırıyı engellemek için bir hareket içine girerler." ifadesini kullandı.

- "Süreç Trablus'un lehine görünmüyor"

Hafter'in askeri, ekonomik ve siyasal olarak Trablus'u alma kapasitesinin yeterli olabileceğine işaret eden Kavas, "Özellikle Suriye, Irak ve Yemen'de uluslararası toplumun tutumunu görünce buna ihtimal veriyorum. Ayrıca Trablus dümdüz bir ova ve şehrin kendini koruyacak ciddi bir gücü yok. Hafter ise her türlü silah ve uçakla donanmış güçlü ve düzenli bir orduya sahip." dedi.

Kavas, ABD, Fransa, Rusya ve bazı Körfez ülkelerinin Hafter'i durdurmak istemediğini vurgulayarak "Dünya Hafter'i desteklerken Trablus'taki Ulusal Mutabakat Hükümeti ve yerel savunma güçlerinin desteklenmesi konusunda bir şey söylemiyor. Bu yüzden bence süreç Trablus'un lehine görünmüyor." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :