ABD 2500 yıllık eseri İran'a iade edecek

ABD 2500 yıllık eseri İran'a iade edecek

New York Yüksek Mahkemesi, 82 yıl önce İran'dan çalınarak ABD'ye getirilen Ahameniş (Pers) İmparatorluğu dönemine ait yaklaşık 2 bin 500 yıllık tarihi eserin İran'a iade edilmesine karar verdi.

New York Times'ın haberine göre, bir Pers muhafızını betimleyen  bas-rölyef, geçen yıl ekim ayında bir sanat fuarında sergilendiği sırada  Manhattan Bölge Savcılığı tarafından satışı durduruldu.

Savcılık, eserin ilk olarak 1936'da İran'ın Persepolis kentinden daha  sonra da 2011'de sergilendiği Montreal Güzel Sanatlar Müzesi'nden çalındığını  ortaya çıkardı.

Londra'da yaşayan Rupert Wace ve ortağı Sam Fogg, tarihi eseri  Montreal Müzesi'nin sigorta şirketinden yasal olarak satın aldıklarını iddia etse  de savcılık kapsamlı soruşturma neticesinde söz konusu eserin çalındığı sonucuna  vardı. Savcılıkla süren müzakerelerin ardından, Wace ve Fogg eseri 1,2 milyon  dolar karşılığında savcılığa teslim etmeyi kabul etti.

New York Yüksek Mahkemesi'nde görülen davada, 1936'da Persepolis'ten  çalındığı göz önünde bulundurularak eserin İran'a iade edilmesine karar verildi.

Araştırmacılar, Pers İmparatorluğu'nun başkenti Persepolis kentindeki  askerlerden bir kısmını resmeden 51 santimetrekare ebatlarındaki bas-rölyefin  M.Ö. 510-330 yıllarına ait olduğunu belirtiyor.