Abbas'ın danışmanından "yüzyılın tokadı" nitelemesi

Abbas'ın danışmanından "yüzyılın tokadı" nitelemesi

Filistin Devlet Başkanı Abbas'ın Uluslararası İlişkilerden Sorumlu Danışmanı Şaas:- "Yüzyılın tokadını (yüzyılın anlaşması) kabul etmek Filistin meselesine ihanet etmektir. Bundan böyle ABD hegemonyasını kabul etmeyeceğiz. Biz, 1948'de nüfusu 1,5 milyon i

KAHİRE (AA) - Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın Uluslararası İlişkilerden Sorumlu Danışmanı Nebil Şaas, ABD'nin İsrail-Filistin meselesinin çözümü konusunda öne sürdüğü "yüzyılın anlaşmasını", "yüzyılın tokadı" olarak niteledi ve bunun kabul edilmesinin Filistin meselesine ihanet olduğunu belirtti.

Filistin'in Kahire Büyükelçiliğinin, Facebook sayfasından yaptığı açıklamada, Şaas'ın Mısır'daki Filistin toplumunun önde gelenleriyle Büyükelçi Diyab el-Levh'ın da hazır bulunduğu bir toplantı gerçekleştirdiği duyuruldu.

Açıklamaya göre, Şaas toplantıda, "Yüzyılın tokadını kabul etmek Filistin meselesine ihanet etmektir. Bundan böyle ABD hegemonyasını kabul etmeyeceğiz. Biz, 1948'de nüfusu 1,5 milyon iken bugün 13 milyona ulaşmış, egemenliği olan bir halkız." ifadesini kullandı.

Filistin halkının topraklarını kurtarma, bağımsızlığını kazanma ve geri dönüş hakkına yönelik saldırgan ve ırkçı her türlü karar ve politikaya karşı olduklarını vurgulayan Şaas, Filistin devletinin ulusal sınırlar dışında kurulamayacağını, "Gazze'de devlet olmaz, Gazze'siz devlet de olmaz. Başkenti Kudüs olmayan devlet olmaz. Kudüs İsrail'in başkenti olamaz bilakis Kudüs Filistin'in başkentidir." sözleriyle açıkladı.

Filistinli gruplar arasındaki ulusal uzlaşıya da değinen Şaas, bu sürecin çok yavaş ilerlediğini, ulusal uzlaşı hükümetinin Gazze'de görevi devralması için hızlı hareket etmek gerektiğini kaydetti.

ABD Başkanı Donald Trump'ın İsrail-Filistin meselesinin çözümü konusunda öne sürdüğü "yüzyılın anlaşması" olarak isimlendirilen girişimin, Filistin devletini kurmak için Sina topraklarının bir bölümünün alınmasını öngördüğü ileri sürülüyor. Mısır ise bu tür iddiaları yalanlıyor.

Hamas ve Fetih heyetleri, Mısır'ın başkenti Kahire'deki müzakereler kapsamında geçen yıl 12 Ekim'de, Filistin'deki bölünmüşlüğü bitirmek için "uzlaşı anlaşması" imzalamıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :