Abbas, İsrail'in kesintili vergi ödeneğini teslim almayacaklarını yineledi

Abbas, İsrail'in kesintili vergi ödeneğini teslim almayacaklarını yineledi

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas:"Fetih Merkez Konsey Üyesi Hüseyin eş-Şeyh önceki gün İsrail Maliye Bakanı ile bu konuda bir görüşme gerçekleştirdi. Tutumumuz aynı; ne pahasına olursa olsun bir kuruş kesintiyi dahi kabul etmeyeceğiz"

 Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail'in Filistin hükümeti adına topladığı vergileri kesintili olarak teslim almayı kabul etmediklerini belirtti.

Filistin hükümetinin Ramallah'taki haftalık toplantısında konuşan Abbas, Filistin yönetiminin birçok finansal krizden geçtiğini ve en zorunun da bu kriz olduğunu ifade etti.

İsrail'in tüm yollara başvurarak, vergi kesintilerini meşrulaştırmaya çalıştığını dile getiren Abbas, şunları kaydetti:

"Fetih Merkez Konsey Üyesi Hüseyin eş-Şeyh önceki gün İsrail Maliye Bakanı ile bu konuda bir görüşme gerçekleştirdi. Tutumumuz aynı; ne pahasına olursa olsun bir kuruş kesintiyi dahi kabul etmeyeceğiz."

- "Arap finansal güvenlik ağı" çağrısı

Abbas, bu ay memur maaşlarının yüzde 50'sini ödeyebildiklerini, gelecek ay ise bunu yüzde 60'a çıkarmaya çalışacaklarını söyledi.

İsrail'in bu konuda diyalog başlatmaya çalıştığına dikkati çeken Abbas, "Tutumumuz net; İsrail anlaşmaları bozmaktan vazgeçerse, diyaloğa ve onlarla komşu olarak yaşamaya hazırız." diye konuştu.

Arap ülkelerinden aylık 100 milyon dolar değerindeki "Arap finansal güvenlik ağı"nın etkinleştirilmesini istediğini aktaran Abbas, ancak şu ana kadar bir cevap alamadığını ifade etti.

- "Yüzyılın Anlaşması planının karşısındayız"

ABD'nin İsrail-Filistin meselesinin çözümü için öne sürdüğü "Yüzyılın Anlaşması" adı verilen planı reddettiklerini yineleyen Abbas, şöyle konuştu:

"Onlara (ABD), Tel Aviv'deki büyükelçiliğin Kudüs'e taşınmasını kabul etmeyeceğimizi ve Yüzyılın Anlaşması planının karşısında olduğumuzu söyledik. Bizi beklemeye çağıranlar var. Neyi bekleyeceğiz? Yüzyılın Anlaşması planının en önemli unsuru hayata geçirildi bile."

Filistin Devlet Başkanı Abbas, Kudüs, mülteciler ve Filistin Kurtuluş Örgütü ile ilgili kararlarından vazgeçmeleri halinde ABD yönetimi ile diyalog kapısının halen açık olduğunu vurguladı.

Fetih ile Hamas arasındaki Filistin uzlaşısına ilişkin ise Abbas, "Hamas'a Batı Şeria ve Gazze Şeridi'nde bir meşru yönetim istediğimizi ve silahlı milisleri kabul etmeyeceğimizi ilettik." ifadelerini kullandı.

Filistin'de bu ay başında hükümet, art arda ikinci kez kamu çalışanlarının maaşlarını yüzde 50 kesintili olarak ödemişti.

Maliye Bakanlığından alınan bilgiye göre, geçen mart ayında bankalardan 54 milyon dolar kredi alan hükümetin bu ay da 71 milyon dolar daha kredi alması bekleniyor.

İsrail güvenlik kabinesi, 17 Şubat'ta, Filistin hükümeti adına topladığı vergilerden Filistin yönetiminin tutuklu ve hayatını kaybedenlerin yakınları için ayırdığı yıllık 502 milyon 697 bin şekel tutarındaki ödeneği kesme kararı almıştı.

Eski Filistin Başbakanı Rami el-Hamdallah da 27 Şubat'taki açıklamasında, "İsrail'in, topladığı vergilerden aylık yaklaşık 42 milyon şekel kesinti yapması üzerine, vergileri İsrail tarafına iade ettik." ifadelerini kullanmıştı.

İsrail ile Filistin Kurtuluş Örgütü arasında 1994'te imzalanan Paris Ekonomi Protokolü gereğince İsrail yönetimi, kontrolü altındaki sınır kapılarından Filistinliler adına topladığı yıllık 2 milyar doları Filistin hazinesine aktarıyor.

 

Abbas, İsrail'in kesintili vergi ödeneğini teslim almayacaklarını yineledi

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :