AB-Türkiye Zirvesi

AB-Türkiye Zirvesi

AB Konseyi Başkanı Tusk:

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, bugünkü zirvede alınacak kararların uygulanması durumunda, "29 Kasım'ın AB-Türkiye ilişkileri açısından hayati bir gün olacağını" söyledi.

Tusk, AB-Türkiye Zirvesi'nin açılışında yaptığı konuşmada, toplantının AB ve Türkiye için çok önemli olduğunu belirterek, "Anlaşacağımız metin tamamen uygulanırsa, 29 Kasım AB-Türkiye ilişkileri açısından hayati bir gün olacak" dedi.  Sığınmacı krizinin ele alınmasının aciliyetine değinen Tusk, Avrupa ülkelerine çoğu Türkiye üzerinden 2015 yılı içerisinde çok sayıda sığınmacının yasadışı yollardan girdiğini vurguladı.

Bunlardan bazılarının savaştan kaçtığını, bazılarının ekonomik gerekçelerle Avrupa'yı tercih ettiğini kaydeden Tusk, Paris saldırılarına atıfta bulunarak, "Birkaçı ise AB değerlerini yok etmeyi istiyor" dedi. 

Türkiye'nin 2 milyondan fazla sığınmacıya ev sahipliği yaptığını ve bu noktada yükün paylaşılması gerektiğini söyleyen Tusk, AB olarak Türkiye'deki ve bölgedeki sığınmacılara destek sağlayacaklarını ifade etti. Konsey Başkanı Tusk, bugünkü zirveyle, yasadışı göçü durdurmayı, Türkiye'ye vize serbestisi konusundaki desteği artırmayı amaçladıklarını vurguladı. 

Türkiye ile AB arasında ikili ilişkilerin canlandırılmasına da değinen Tusk, bunun karşılığında yasadışı göçmen akışında sonuçları hemen ortaya çıkabilecek bir azalma görmek istediklerini belirtti. AB Konseyi Başkanı, yeni Türk hükümetinden insan hakları, medya özgürlüğü ve kabul edilen yol haritalarına uygun hareket etmesini beklediklerini söyledi.

Tusk, şöyle devam etti: "Bu toplantı sadece Suriyeli sığınmacı krizini ele almak için yapılmıyor. Krizler fırsatlar doğurabilir. Bugünkü fırsat da ilişkilerimizi daha ileri seviyeye taşımak, ki bu da ortak çıkarlarımıza uyuyor. İkili ilişkileri yeniden canlandırma konusundaki fırsat ise hem AB hem de Türkiye'nin çıkarınadır. Düzenli olarak görüşme üzerinde anlaştık."

 Katılım müzakerelerinde daha istekli olacaklarını ve vizesiz seyahat hedefini gerçekleştirmek için çalışacaklarını kaydeden Tusk, aynı zamanda terörle mücadele, ekonomi ve enerji alanlarında Türkiye ile daha fazla işbirliği içinde olacaklarını dile getirdi. 

Suriye'de yaşananlara da değinen Tusk, "Suriye'de kalıcı çözüm olmadan insanlar savaştan kaçmaya devam edecektir" diyerek, Viyana görüşmelerine olan desteklerini sözlerine ekledi. 

AA

Kaynak:Haber Kaynağı