AB, Tunus’la vize kolaylığı müzakerelerine başlıyor

AB, Tunus’la vize kolaylığı müzakerelerine başlıyor

BRÜKSEL (AA) - Avrupa Birliği (AB), Tunus ile vize kolaylaştırma ve geri kabul anlaşması müzakerelerine başlama kararı aldı. AB Komisyonu Göç, İçişleri...

BRÜKSEL (AA) - Avrupa Birliği (AB), Tunus ile vize kolaylaştırma ve geri kabul anlaşması müzakerelerine başlama kararı aldı.

AB Komisyonu Göç, İçişleri ve Vatandaşlıktan Sorumlu Üyesi Dimitris Avramopoulos, Brüksel’de düzenlediği basın toplantısında, AB ve Tunus’un bugünden itibaren vize kolaylaştırma ve geri kabul anlaşmaları üzerinde paralel görüşmelere başlayacağını söyledi.

Bu görüşmelerin, AB ve Tunus ilişkilerinde önemli bir aşama olduğuna dikkati çeken Avramopoulos, "Tunus’a vizeleri kolaylaştırmakla insani, ekonomik, kültürel ve bilimsel bağlar güçlenecek." diye konuştu.

Avramopoulos, Tunus’un, Kuzey Afrika’da bu şekilde bir vize kolaylaştırma anlaşmasından faydalanacak ilk ülke olacağına işaret ederek, "Vize anlaşmasıyla eş zamanlı geri kabul anlaşmasının sonuçlandırılması da Tunus’tan kaynaklanacak düzensiz göç riskine engel olacak." değerlendirmesinde bulundu.

Vize kolaylaştırma anlaşmasıyla vize kurallarında yer alan bazı gereksinimlerin Tunus’taki bazı meslek grupları için yumuşatılması veya kaldırılması söz konusu olacak.

Öte yandan, AB üyesi ülkelerin konsoloslukları 2015 yılında Tunus’ta toplam 155 bin kısa süreli vize verdi. Çeşitli AB ülkelerinde 370 bin civarında Tunus vatandaşı yasal olarak ikamet ediyor. Tunuslular, AB ülkelerinde en fazla Fransa, İtalya ve Almanya’da yaşıyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :