"AB, Suriyeli mültecilere verdiği sözü yerine getirsin"

"AB, Suriyeli mültecilere verdiği sözü yerine getirsin"

AFAD Başkanı Bilden:"AB ülkeleri Suriyeli mültecilere daha fazla ilgi göstermeli, en azından verdikleri sözleri tutmalıdır""Eğer güvenli bölge oluşturulursa, Suriyeli kardeşlerimiz ülkelerine geri dönmek isteyecektir""AFAD, şimdiye kadar 150'den fazla ülk

BEYRUT (AA) - MUHAMMED ALİ AKMAN - Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Mehmet Halis Bilden, "Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, Suriyeli mültecilere daha fazla ilgi göstermeli, en azından verdikleri sözleri tutmalıdır." dedi.

Bilden, Yardım ve Geliştirme Dernekleri Birliği (URDA) tarafından düzenlenen "Uluslararası Mülteci Krizinde Bir Sonraki Adım" konferansı için geldiği Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Savaş nedeniyle yerlerinden olan milyonlarca Suriyeliye tüm dünyanın sahip çıkması gerektiğini belirten Bilden, Türkiye'nin misafir ettiği 3 milyon sığınmacı için yaklaşık 25 milyar dolar harcadığının altını çizdi.

AFAD Başkanı, AB'nin ise Türkiye'deki Suriyeliler için toplam 6 milyar avroluk katkı sözü verdiğini, ancak şimdiye kadar bunun beşte birini bile sağlamadığını hatırlattı. AB'yi mültecilere verdiği sözü yerine getirmeye çağıran Bilden, şunları söyledi:

"AB ülkeleri, Suriyeli mültecilere daha fazla ilgi göstermeli, en azından verdikleri sözleri tutmalıdır. Bu mazlumların, ezilmişlerin, yerlerinden edilmiş insanların sesini tüm insanlık duymalıdır. Hiçbir ülke mültecileri kullanarak kendi vatandaşları için bir şey istemez. Ülkemizin çok güzel bir ekonomisi var. Bizim tek bir kuruşa ihtiyacımız yok. Biz, bunları derken, mültecilerin ihtiyaçlarının karşılanmasını istiyoruz. AB, Suriyeli mültecilere verdiği sözü yerine getirsin."

Sığınmacıların Türk vatandaşları gibi sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlandığını aktaran Bilden, eğitim alanında da ciddi bir seferberlik başlattıklarını dile getirdi.

AFAD Başkanı, "Ülkemizde 960 bin civarında eğitim çağında Suriyeli çocuk var. Bu çocukların 525 binini eğitimle buluşturduk. Milli Eğitim Bakanlığının öncülüğünde eğitim alan çocukların sayısının artması için çalışıyoruz. Yetişkinlere yönelik ise hem kamplarda hem de kamp dışında meslek edindirmeyle ilgili önemli çalışmalarımız var." diye konuştu.

Mültecilerin ülkelerine dönmelerinin en doğal hakları olduğunu söyleyen Bilden, "İnşallah, Suriye'de ciddi bir barış bir huzur olur ve bu insanlar memleketlerine dönerler. Son birkaç ayda özellikle Fırat Kalkanı Operasyonu sonrasında güvenliğin sağlandığı bölgelere 50 binin üzerinde Suriyeli misafirimiz döndü. Eğer güvenli bölge oluşturulursa, Suriyeli kardeşlerimiz ülkelerine geri dönmek isteyecektir. Yeter ki insanlar orada huzur içerisinde geçimlerini sağlayabilsinler ve üzerlerine bombalar yağmasın, kimyasallar atılmasın." ifadelerini kullandı.

- "AFAD, şimdiye kadar 150'den fazla ülkeye gitti"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı gereği dünyanın neresinde bir sorun, felaket, mazlum varsa oraya gittiklerini vurgulayan Mehmet Halis Bilden, AFAD'ın son çalışmaları hakkında şu bilgileri verdi:

"Bir yerde sel, deprem veya başka bir sorun, afet varsa ve bize ihtiyaç duyuluyorsa biz orada olduk. Bu kapsamda AFAD, şimdiye kadar 150'den fazla ülkeye gitti. Geçen yıl ramazan ayında Gazze'ye ilk yardım gemimizi, iki ay sonra da ikinci yardım gemimizi gönderdik. Yemen'de, Çad'da, Sudan'da ve Afrika'nın birçok ülkesinde çok sayıda mağdur, ihtiyaç sahibi insan var. Cumhurbaşkanımızın talimatı ile son zamanlarda Afrika'ya yönelik yardımlarımızı artırdık. Önümüzdeki ramazan ayı içinde Yemen'e gönderilmek üzere 15 bin ton gıda içeren yardım gemisi hazırlığımız var."

Beyrut'taki konferansta da AFAD ve Türkiye'nin yardım çalışmalarını anlatma fırsatı bulduklarını kaydeden Bilden, "Konferansın özellikle Suriyeli mültecilere bir çare üretmesini ümit ediyoruz. Umarım, muhacir ve mağdur olan Suriye halkının sorunları için yeni çözümler üretilir." diyerek sözlerini tamamladı.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :