"AB Programlarına Katılımın Güçlendirilmesi Projesi"

"AB Programlarına Katılımın Güçlendirilmesi Projesi"

AB Bakanlığı Müsteşarı Soysal:- "Türkiye'nin AB üyeliği hedefi yarım asırlık bir devlet politikasıdır. Bu hedef, Türkiye'nin evrensel değerleri savunan ve kucaklayan hükümetinin de tamamlayıcı bir parçasıdır"

ANKARA (AA) - Avrupa Birliği (AB) Bakanlığı Müsteşarı Büyükelçi Rauf Engin Soysal, "Türkiye'nin AB üyeliği hedefi yarım asırlık bir devlet politikasıdır. Bu hedef, Türkiye'nin evrensel değerleri savunan ve kucaklayan hükümetinin de tamamlayıcı bir parçasıdır." dedi.

Soysal, Bakanlık tarafından Bilkent Otel'de düzenlenen "AB Programlarına Katılımın Güçlendirilmesi Projesi"nin kapanış programında yaptığı konuşmada, AB'ye üyelik sürecinin Türkiye'nin çağdaşlaşmasının en önemli unsurlarından biri olduğunu belirtti.

Türkiye'nin çoktan hak etmiş olduğu AB üyeliğinin ancak güçlü bir Avrupa projesi etrafında gerçekleşebileceğini kaydeden Soysal, güçlü Avrupa'nın ancak hem vatandaşlar hem de mülteciler için insan odaklı politikayı temel alarak mümkün olacağını ifade etti.

Soysal, "Türkiye'nin AB üyeliği hedefi yarım asırlık bir devlet politikasıdır. Bu hedef, Türkiye'nin evrensel değerleri savunan ve kucaklayan hükümetinin de tamamlayıcı bir parçasıdır." diye konuştu.

Üyelik sürecinde, 35 fasıldan 15'inin müzakerelere açıldığını,14'ünün ise bir üyenin engellemeleriyle bloke edildiğini anımsatan Soysal, "Geri kalan fasıllara ilişkin uyum çalışmaları ise ülkemizin önceliklerinden taviz verilmeden devam ettirilmektedir." dedi.

Bu çerçevede açılan ve geçici olarak kapatılan 25. "Bilim ve Araştırma Faslı" hakkında bilgi veren Soysal, AB programlarının üye devletler arasında işbirliğini arttırarak ortaklık bilincini geliştirdiğini kaydetti.

Soysal, bu projelerin AB müktesebatı ile politikalarının uygulanmasına ve karşılaşılan sorunlara ortak çözümler üretilmesine katkı sağlamayı amaçladığını dile getirdi.

Projelere, "Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA)" kapsamında da finansman desteği verildiğini anlatan Soysal, bu sayede mali yükün paylaşılarak yeni programlara katılımın teşvik edildiğini söyledi.

Projeler için ulusal kaynaklar ve IPA'nın da katkısıyla yaklaşık 97 milyar avroluk bir finansman havuzunun oluşturulduğunu ifade eden Soysal, "Bu havuzdan maddi veya manevi sağlayacağımız her türlü kazanç ülkemizin 2023 hedeflerine ulaşmasına katkı sağlayacaktır." diye konuştu.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :